Mathias Nilo
  Mathias Nilo från Mörbylånga är Kalmar läns deltagare i den nya omgången av Skrivyta Syd som startar i augusti.

  Mathias Nilo länets nya deltagare i Skrivyta Syd

  Mathias Nilo från Mörbylånga blir Kalmar läns nya deltagare i Skrivyta Syd, ett konstnärligt utvecklingsprogram för författare. 
  – Jag känner mig upprymd, glad och tillitsfull! Ett år med nya bekantskaper, insikter och inspiration, säger han.

  Mathias Nilo är till vardags möbelsnickarmästare och huvudlärare på Capellagården, en skola för hantverk och gestaltande arbete. Samtidigt har han länge arbetat för att etablera sig som författare.

  – Jag sökte till Skrivyta Syd för att det finns så mycket att lära i mötet med andra skrivande och inte minst för att skrivandet, i likhet med hantverksyrket, kräver de där 10 000 timmarna av övning, säger han. Jag har till dags dato skrivit fem romaner och ett antal noveller och dikter, och finns bland annat representerad i boken Körverk för 136 röster (Basebo förlag 2020). Min förhoppning är att programmet ska ge mig nya kontakter, kreativ input och verktyg att kunna ägna mig än mer åt skrivande framöver.

  Den nya omgången av Skrivyta Syd startar i augusti.

  Samtidigt avslutas just nu det första året genom ett sista residens som har ägt rum på Löftadalens folkhögskola i Halland. Niels Vonberg, den första deltagaren från Kalmar län, har under året arbetat vidare med sin lyrik.

  – Det mest positiva med Skrivyta Syd måste vara att jag har fått lära känna andra författare. Våra samtal och skratt har verkligen varit ett stort stöd!

  Niels Vonberg kommer även att medverka på Poesi på Öland den 2 juli.

  – Jag har läst inför publik tidigare, så jag vet att jag får panik typ en timme innan. Men det går ofta bra! Jag är mest nyfiken på vad alla andra ska läsa.

  Deltagarna i Skrivyta Syd 2022/23 är:

  Matthias Nilo, Kalmar län
  Anna-Carin Svanå, Halland
  Ester Svensson, Kronoberg
  Camilla Kärnebro, Blekinge
  Jakob Eng, Jönköping
  Anders E Larsson, Skåne

  Skrivyta Syd är ett ettårigt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare som drivs av Litteraturnod Vimmerby tillsammans med litteraturutvecklarna i Halland, Skåne, Kronoberg, Blekinge och Jönköping genom Regionsamverkan Syd. Programmet medfinansieras av Statens kulturråd.

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterat innehåll