Skrivyta Syd

Tillsammans når vi längre än var för sig! Därför är Litteraturnod Vimmerby en del av Regionsamverkan Sydsverige (RSS) tillsammans med regionerna Skåne, Blekinge, Kronoberg, Halland, Jönköping och Kalmar. I flera av de sex sydliga regionerna finns ett stort litterärt kulturarv med världskända författare såsom Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg, Elin Wägner och Harry Martinson. Här finns även många lärosäten som erbjuder kvalificerade kurser i kreativt skrivande.

Skrivyta Syd är ett ettårigt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare. Programmet medfinansieras av Statens kulturråd.  

För perioden augusti 2021 – juni 2022 är Niels Vonberg Kalmar läns deltagare i Skrivyta Syd.

Programmet utlyses nästa gång i mars 2022.

Vem kan söka?

Du som är i början av ditt författarskap och vill utveckla ditt litterära projekt efter en konstnärlig vision. Projektet kan vara en roman, diktsamling, novellsamling eller annat format inom skönlitteratur.

Du har en masterutbildning i kreativt skrivande eller motsvarande utbildning och erfarenhet, exempelvis gått kvalificerande kurser på folkhögskola eller har blivit eller är på väg att bli publicerad.

Du är bosatt och verksam i regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland eller Skåne. 

Du behöver kunna avsätta tid för programmet som startar augusti 2021 och avslutas juni 2022. Under den här tiden ingår bland annat två residensvistelser, en branschträff, möten med de andra deltagarna, manuscoach med mera.

Du får ingen lön eller några stipendier för att delta i programmet, istället ett gratis och kvalitativt sammanhang för kompetensutveckling.

Hur söker du?

Du söker med en projektplan där du beskriver och motiverar vad du har behov av för att komma vidare med ditt skrivprojekt samt vilken konstnärlig vision du vill uppnå.  

Projektplanen ska innehålla följande:

  • En kort beskrivning av vem du är och din bakgrund
  • Beskrivning av ditt projekt och vad du vill uppnå med det
  • En plan för hur du ska föra projektet konstnärligt vidare
  • Textprov från två scener, verser eller dylikt från materialet
  • Relevanta betyg och intyg från kvalificerande utbildningar i kreativt skrivande

Under programmet får deltagarna vara med om två residens på en vecka per gång och de kommer att konstnärligt utveckla sitt skrivande och träffa etablerade författare inom samma genre. Skrivyta Syd är ett program där varje plats skräddarsys utifrån deltagarens behov.