Astrid Lindgren

Litteraturnod Vimmerby arbetar i Astrid Lindgrens anda för det fria ordet. Det är tack vare Astrid Lindgrens unika författargärning och hennes anknytning hit som det regionala litteraturutvecklingsuppdraget för Kalmar län placerats i just Vimmerby. Litteraturnod Vimmerby vill samarbeta med andra som arbetar i samma anda och för samma kulturarv, såväl lokalt som regionalt och nationellt.

Näs, Astrid Lindgrens barndomshem

I Vimmerby ligger Näs, Astrid Lindgrens barndomshem. Det var här Astrid Lindgren växte upp och den här platsen är ursprung och inspiration till många av de älskade berättelser som spridit sig över hela världen genom Astrid Lindgrens enastående konstnärskap. I dag är Näs en plats för kunskap om Astrid Lindgren och hennes liv, men också om barnlitteratur i allmänhet. Här finns årliga utställningar i prästgården och möjlighet till guidad visning i Astrid Lindgrens barndomshem. Här finns också trädgårdarna som består av olika rumsligheter där varje del bär ett speciellt tema som på något vis är kopplat till Astrid Lindgren och hennes författarskap. Den gamla Almen som inspirerat till ”sockerdricksträdet” finns också här och flera nya konstverk samt restaurang, butik och konferensanläggning. Astrid Lindgrens barndomshem Näs är en av Litteraturnod Vimmerbys viktigaste samarbetspartner i arbetet med att förvalta det litterära kulturarvet efter Astrid Lindgren.

Astrid Lindgrens Värld

Sveriges största utomhusteaterpark är Astrid Lindgrens Värld. Här får älskade karaktärer ur Astrid Lindgrens många berättelser nytt liv inför publik i de magnifika miljöer som har byggts upp. Med barnet i fokus finns möjlighet att leka i flera av miljöerna. Astrid Lindgrens Värld håller kulturarvet efter Astrid Lindgren levande och aktuellt för både gamla och nya generationer.

ASTRID LINDGREN MEMORIAL AWARD

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barnens rätt till bra berättelser. Varje år belönas en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag. Det visar hur viktig ungas läsning är, nu och i framtiden.

Filmbyn Småland

På filmmuseet Filmbyn Småland i Mariannelund kan besökarna gå in i unika filmmiljöer från flera av filmatiseringarna av Astrid Lindgrens berättelser. Lek i Ronjas borg och Emils Snickerboa, klä ut dig till en karaktär och lär dig mer om hur inspelningarna har gått till. Här finns också interaktiva upplevelser och självklart möjlighet att titta på klipp ur de älskade filmerna.

Cykla i filmlandskapet Småland

Upptäck de unika lokala miljöerna där filmerna om Emil i Lönneberga och Bullerbyn spelades in genom Cykla i filmlandskapet Småland.

Det finns flera turer att välja mellan. Du har möjlighet att hyra cykel och köpa picknick, men du kan också ladda ner kartan och göra utflykten helt på egen hand.