Man som skriver
  Nu öppnar en ny sökomgång för det konstnärliga programmet för författare, Skrivyta Syd.

  Ny sökomgång för Skrivyta Syd

  Under ett år har sex författare fått en unik möjlighet att utveckla sitt konstnärliga skrivande genom att delta i Skrivyta syd, ett konstnärligt program som drivs gemensamt av de södra regionerna i Sverige. Nu öppnar ansökan för 2022.

  I flera av de sex sydliga regionerna finns ett stort litterärt kulturarv med världskända författare såsom Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg, Elin Wägner och Harry Martinson. Här finns även många lärosäten som erbjuder kvalificerade kurser i kreativt skrivande. Detta är bakgrunden till Skrivyta Syd, ett konstnärligt utvecklingsprogram för författare, som just nu pågår. Samtidigt är det nu dags för nästa ansökningsomgång.

  – Det har varit en intressant höst där deltagarna har fått brottas med både texter och författarrollen. Nu ser vi fram emot att se vilka som kommer att söka till nästa år, säger Anna Mellergård, litteraturutvecklare i Kalmar län.

  Under den första terminen med Skrivyta Syd har deltagarna varit på författarresidens där de har samtalat med sina manuscoacher och med varandra, samt ökat sina kunskaper om förlagsutgivning och textredigering. Syftet med utbildningen är att nya författare ska få möjlighet att utveckla sitt skrivande, som ett led i att stärka ny litteratur i länen.

  – Vi arbetar med målet att Skrivyta Syd ska bli en etablerad verksamhet inom de sydliga länen, säger Lena Sundgren-Brorsson, utvecklare litteratur och serier i region Skåne samt en av initiativtagarna till projektet. Det finns ett behov av kreativa och utvecklande sammanhang runt om i landet för litteraturen som konstform.

  Urvalet bland de sökande görs av en fristående konstnärlig jury. Satsningen är en del av Regionsamverkan Sydsveriges arbete för att stärka litteraturen som konstform. I Regionsamverkan syd ingår regionerna Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne.

  Kontaktpersoner:

  Region Blekinge/Kronoberg: Camilla Carnmo, camilla.carnmo@regionblekinge.se
  Region Halland: Christina Kall, christina.kall@regionhalland.se
  Region Skåne: Lena Sundgren-Brorsson, lena.sundgren-brorsson@skane.se
  Region Kalmar/Jönköping: Anna Mellergård, anna.mellergard@vimmerby.se

  Relaterade länkar

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterat innehåll