Tess Rikardsson
  Tess Rikardsson startar en litterär hub för unga på Vimmerby bibliotek. Hon är också nordisk mästare i poetry slam 2022.

  Poetry slam-mästaren startar litterär hub i Vimmerby

  Hon har varit journalist och studerat kreativt skrivande, och är dessutom nordisk mästare i poetry slam för år 2022. Nu har Tess Rikardsson börjat en projekttjänst på Vimmerby bibliotek för att starta en litterär hub för unga i åldern 15-19 år. 

  – En del i uppdraget är att skapa en fysisk plats för unga på biblioteket där det både ska var mysigt att umgås och finnas inspiration till skrivande och läsning.

  Tess har tidigare bott i Jönköping och där var hon engagerad som ledare för en poesigrupp som träffades på biblioteket. Den gruppen var för blandade åldrar, men även ungdomar var med. 

  Ursprungligen kommer hon från Östersund i Jämtland, men flyttade till Nässjö för att gå en skrivarlinje, och därifrån till Jönköping där hon har jobbat som journalist. Nu bor hon i Hultsfred sedan årsskiftet och har hunnit vara i tjänst på sitt nya jobb i Vimmerby i drygt en vecka.

  – Den första aktiviteten jag ska dra igång är en skrivargrupp på sportlovet, säger Tess. Vi kommer att hålla till i Fabriken och pröva på poetry slam, både att skriva och att läsa upp för varandra.

  Poetry slam är något som ligger Tess varmt om hjärtat. Hon upptäckte det som publik redan i Östersund, men provade på det själv för första gången i Nässjö.

  – Jag tänkte först att jag är alldeles för blyg, men på skrivarlinjen fick vi prova att läsa våra texter för varandra. Då blev jag van vid det.

  Första gången hon ställde upp i en tävling vann hon, och förra året blev hon som sagt nordisk mästare vid en uttagning i Lillehammer i Norge. Hon har också varit med och arrangerat poetry slam i Jönköpings län flera gånger, bland annat de svenska mästerskapen år 2018. 

  – Det vore jättekul att starta något här i Kalmar län, säger hon. Man kan börja med mindre tävlingar och workshops, men på sikt vore det roligt att göra en satsning som innebär att man kan vara med och tävla i SM.

  Att skriva för poetry slam, där dikten ska framföras inför publik, skiljer sig från att skriva för tyst läsning.

  – I en tävling har man tre minuter på sig och då skriver jag något som tar så lång tid att läsa upp, för jag vill utnyttja tiden. Jag tänker också mer på att det ska låta bra än att det ska se snyggt ut som text, säger Tess. Men det viktigaste för att delta i poetry slam är helt enkelt att våga göra det.

  Tess skriver om många olika ämnen. Den vinnande dikten handlade om att hantera ilska.

  – Jag skrev som om mina känslor var olika karaktärer som hade en diskussion med varandra.

  Projektet med en litterär hub för unga är ett samarbete mellan Vimmerby bibliotek och Litteraturnod Vimmerby med stöd av Statens kulturråd. 

  – Vi hoppas att andra kommuner ska inspireras av Vimmerbys arbete och ta efter den här satsningen, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby.

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterat innehåll

  Logotyp för projektet Skriv din stund på jorden

  Skriv din stund på jorden!

  Nu drar regionförfattarna igång årets stora satsning. I projektet ”Skriv din stund på jorden!” samlar Ami Andersson och Anna Winberg Sääf in ungas berättelser. Att

  Läs mer »
  Ung kvinna vid dator

  Sommarjobba som författare

  Litteraturnod Vimmerby upprepar fjolårets succé för ungdomar: möjlighet att sommarjobba som författare och recensent. I år heter projektet Läs och skriv! Under tre veckor kommer unga i

  Läs mer »