Ungdomar från Skrivsommar
  Under sommaren 2021 deltog unga i bland annat Emmaboda i feriepraktiken Skrivsommar, där de fick utveckla sitt kreativa skrivande. Nu släpps boken med deras texter. Foto: Ami Andersson

  Pressinbjudan: Bokrelease för ungdomars texter om livet i länet

  Nu är det dags! Den 18 december är det bokrelease för antologin Bara för en stund, där drygt trettio unga författare från Kalmar län får sina texter publicerade. Efter releasen vidtar världspremiären av den nya filmen Utvandrarna.

  Det var under våren och sommaren 2021 som regionförfattarna Ami Andersson och Anna Winberg Sääf uppmuntrade unga i länet att delta i projektet ”Skriv din stund på jorden”. Uppropet spreds via bibliotek, skolor och kulturskolor. På flera av länets bibliotek erbjöd regionförfattarna skrivarworkshops. Restriktioner på grund av pandemin satte en del käppar hjulet, men alla träffar kunde ändå genomföras.

  – Intresset var stort, många verkade nöjda och inspirerade efteråt, säger Anna Winberg Sääf.

  Vid deadline den 15 augusti hade över 30 personer skickat in sina bidrag. Där ingick också texter som hade skapats under den feriepraktik som några av länets kommuner hade ordnat. Det handlade om Skrivsommar i Emmaboda och Mörbylånga samt Läs & Skriv i Vimmerby.

  – Vi har en bra spridning över länet, säger Ami Andersson. Omkring en fjärdedel av de som har skickat in är killar, resten tjejer, och åldrarna spänner mellan 15 och 19 år. Här finns texter om oro, sorg och svek, men också om kärlek, vänskap och glädje.

  Under hösten har arbetet gått vidare med att redigera och bearbeta texterna i nära samarbete med regionförfattarna. Och nu är det alltså dags för bokrelease! Den kommer att äga rum på Folkets hus i Emmaboda lördagen den 18 december, då flera av de medverkande unga författarna också kommer att läsa utdrag ur sina texter.

  – Att sätta ord på sina upplevelser, formulera frågor och ge uttryck för sin längtan är viktigt för alla, men kanske särskilt för den som är ung, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby som är huvudman för projektet och utgivare av boken. Vår förhoppning är nu att många som arbetar inom skola, kulturskola, bibliotek eller andra organisationer där unga samlas ska få inspiration att skapa rum för ord och skrivande. Särskilt inom de kommuner som har en ung författare i antologin.

  – Det är en viktig uppgift för oss vuxna att bekräfta ungdomar på väg ut i livet och utrusta dem med verktyg för demokrati, skrivande och läsande, säger Jan Dzedins, verksamhetschef för kultur i Emmaboda kommun.

  I samband med bokreleasen blir det också världspremiär för den nya filmatiseringen av Utvandrarna.

  Bokrelease Bara för en stund

  Tid: Lördag 18 december 2021, kl 13.00

  Plats: Folkets hus, Nygatan 8, Emmaboda

  PROGRAM
  13:00 Musik med Kulturskolan och Musiktillägget i Dackesalen

  13:15 Lansering av boken Bara för en stund. Intervjuer, högläsning, samt kulturchef Jan Dzedins om litteraturkommunen Emmaboda och arvet efter Vilhelm Moberg.

  14:00 Avslutande musik med Kulturskolan/Musiktillägget

  För mer information om programmet, kontakta jan.dzedins@emmaboda.se, 0471-24 92 24.

  Emmaboda har utsetts till Årets kulturkommun 2022 av fackförbundet Vision.

  Relaterade länkar

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterad media

  Relaterat innehåll

  Logotyp för projektet Skriv din stund på jorden

  Skriv din stund på jorden!

  Nu drar regionförfattarna igång årets stora satsning. I projektet ”Skriv din stund på jorden!” samlar Ami Andersson och Anna Winberg Sääf in ungas berättelser. Att

  Läs mer »
  Ung kvinna vid dator

  Sommarjobba som författare

  Litteraturnod Vimmerby upprepar fjolårets succé för ungdomar: möjlighet att sommarjobba som författare och recensent. I år heter projektet Läs och skriv! Under tre veckor kommer unga i

  Läs mer »