Viktoria Bengtsdotter-Katz tillsammans med Hanna Hallgren och Ylva Magnusson.
  Viktoria Bengtsdotter Katz och Hanna Hallgren samt Ylva Mårtensson framför Anna Rydstedt-sällskapets anslagstavla i Ventlinge. Den 3 juli tar Hanna Hallgren emot det nya Anna Rydstedt-priset. Med på fotot är också hunden Majken.

  Hanna Hallgren får nytt Anna Rydstedt-pris

  Ett nytt litterärt pris för poeter, Anna Rydstedt-priset, delas ut för första gången i sommar. Hanna Hallgren får priset för sin senaste diktsamling, Ensamhetsträning med Majken Johansson (Ellerströms 2021).

  Motiveringen lyder: I Hanna Hallgrens både starka och känsliga bok Ensamhetsträning med Majken Johansson kommer många röster kommer till tals. Ord och fraser ur Anna Rydstedts dikter återanvänds och får nytt liv i Hallgrens poetiska erfarenhetsvärld: ”med krycka och stav”, ”som ett grått skinn på heden”, ”lä vid varje grässtrå”. I såväl Rydstedts som Hallgrens poesi återfinns kampen för att få vara i världen. Här ger hundpromenaderna rytm och rymd åt orden. Sankt Bernhardshunden Majken ”med våt sommarnos” går rakt in i hjärtat på läsaren. Bokens mänskliga och litterära kvaliteter gör Hanna Hallgren till en värdig mottagare av det första Anna Rydstedt-priset.

  – Det känns förstås väldigt fint och ärofyllt att få just Anna Rydstedt-priset. Både mot bakgrund av hennes särskilt havs- och jordnära, den i det väsentliga borrande, poesi, och eftersom det är ett pris som hör samman med Öland och jag bor här, säger Hanna Hallgren.

  – Jag har läst hennes poesi i ett par decennier, och hennes författarskap hör till den handfull av svenska diktare som betytt mest för mig. Hennes ton och förmåga att häva sig upp, och genom orden försöka att vara i världen, är något verkligt värdefullt att hålla sig i, som människa, och ta avstamp från, som hantverkande poet.

  – Vi har länge tänkt att dela ut ett Anna Rydstedt-pris. Nu tyckte vi att den stora satsningen Poesi på Öland blev en bra start för priset, säger Viktoria Bengtsdotter Katz, ordförande i Anna Rydstedt-sällskapet. Vi kommer att dela ut priset oregelbundet, när vi läser poeter som vi tycker är lämpliga pristagare. Priset kommer att delas ut i samband med vårt sommarmöte i början av juli.

  Hanna Hallgren är bosatt i Näsby på södra Öland och verksam som poet, forskare och lärare. Hon har skrivit ett tiotal böcker. Ensamhetsträning med Majken Johansson handlar om poeten Majken Johansson, en hund med samma namn och ett liv format av Frälsningsarmén. Boken utsågs till vinnare av Sveriges radios lyrikpris 2022.

  Anna Rydstedt-priset består av 5 000 kronor, konstverket ”Fågelsten” av Marianne Hedelin och ett diplom. Anna Rydstedt-sällskapets styrelse utser pristagaren. Det finns inga formella kriterier, men pristagaren ska skriva i Anna Rydstedts anda – det ska finnas en igenkänning och ett poetiskt släktskap med Anna Rydstedts poesi.

  Prisutdelningen äger rum under Poesi på Öland i Anna Rydstedts Ventlinge.

  Tid: Söndag 3 juli kl 16.30
  Plats: Ventlinge, Öland


  Kontakt:

  Viktoria Bengtsdotter Katz, ordförande Anna Rydstedt-sällskapet
  viktoria.bengtsdotter@ped.gu.se

  070-757 89 65

  Anna Rydstedt-sällskapet är ett litterärt sällskap med syfte att verka för ökad kännedom om Anna Rydstedts liv och diktning.

  Relaterade länkar

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterat innehåll