Lennart Sjögren

  Litterärt symposium i sommar med årets Tranströmerpristagare

  Ölandspoeten Lennart Sjögren tilldelas årets Tranströmerpris. I sommar arrangerar Litteraturnod Vimmerby ett litteratursymposium i hans lada i Böda, där bland andra Monica Tranströmer, änka efter Tomas Tranströmer, och författaren och kritikern Magnus Halldin, som även var redaktör för Tranströmers postumt utgivna bok I arbetets utkanter, kommer att medverka.

  – Vilken tajming! Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att hylla Lennart Sjögren än ett sådant här symposium hemma på hans egen gård, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby. Det kommer att bli en riktig litteraturfest!

  Lennart Sjögren bor och verkar fortfarande på den gård i Byxelkrok på norra Öland där han föddes 1930 och växte upp. Han är också verksam som bildkonstnär. Den 16 februari kommer han ut med en ny diktsamling, Det röda äpplet (Albert Bonniers förlag).

  Genom åren har han tilldelats många utmärkelser, bland annat Sveriges Radios Lyrikpris, Frödings stora pris, De Nios pris, Karlfeldtpriset och Aspenströmpriset, och han har publicerat nära trettio böcker sedan debuten 1958.

  Juryns motivering till Tranströmerpriset lyder: ”För en poesi som gjuter nytt liv i naturlyrikens stora grenverk och visar grymheten men också omsorgen i det mänskliga.” Tranströmerpriset på 200 000 kr ska belöna ett högtstående författarskap i Tomas Tranströmers anda och delas ut av Västerås stad. Prisutdelning sker den 14 maj kl 15.00 i Västerås konserthus.

  – Lennart Sjögren är en av vår tids största svenska poeter, säger Anna Mellergård. Hans lyrik präglas av platsen där han verkar, och den är tydligt förankrad i den särpräglade öländska miljön. Tranströmerpriset befäster hans särställning i samtida svensk lyrik. Det är en stor förmån att få vara verksam inom det litterära fältet i Kalmar län där en sådan unik röst har sin utgångspunkt.

  Datum och tid för det litterära symposiet meddelas längre fram.

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter