Logga Poesi på Öland
  Nu är programmet klart för Poesi på Öland.

  Poesi på Öland – så blir programmet

  Nu är det klart! Flera av Sveriges mest älskade poeter kommer att medverka under två intensiva dagar i juli. Poesi på Öland går att besöka i Byxelkrok, Algutsrum och Ventlinge.

  I början av året beslöt Litteraturnod Vimmerby att uppmärksamma ölandspoeten Lennart Sjögren, som i år är mottagare av Tranströmerpriset. Samtidigt har Anna Rydstedt-sällskapet de senaste åren planerat en poesifestival i Ventlinge med deltagande av författare som har en stark personlig eller litterär koppling till Anna Rydstedt och hennes verk. På grund av pandemin har festivalen två år i rad tvingats ställa in.

  – När vi blev uppmärksammade på Anna Rydstedt-sällskapets planerade program beslöt vi tillsammans med dem att lägga symposiet i anslutning till deras dag och slå ihop eventen, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby.

  Gemensamt skapas nu Poesi på Öland, med två dagar av poesiuppläsningar och möten med författare, men också möten mellan text, musik och dans.

  – Vi har bjudit in poeter som knyter an till Anna Rydstedts diktning på olika sätt, säger Viktoria Bengtsdotter Katz, ordförande i Anna Rydstedt-sällskapet. Vi föreslog också Jazzakademi Södra Öland att tonsätta ett urval av Anna Rydstedts dikter. De tonsattes redan 2020 och nu ser vi fram emot att äntligen få höra resultatet!

  Programmet börjar lördagen den 2 juli i Sjögrens lada i Byxelkrok. Där är det Litteraturnod Vimmerby som ansvarar för innehållet.

  – Vi ser det som mycket angeläget att genomföra en hommage till ett långt diktarliv på plats på norra Öland, säger Anna Mellergård. Det blir uppläsningar av nybeställda översättningar av Lennart Sjögrens poesi till kinesiska, grekiska och arabiska. Situationen i Ukraina gjorde att vi också såg det angeläget att få in ett perspektiv kring litteraturens plats i kris och krig, och det ledde oss till att ta med en introduktion av Arsenij Tarkovskijs verk.

  På kvällen genomförs jazzkonserten i Algutsrums kyrka, och på söndagen den 3 juli är arenan Anna Rydstedts Ventlinge.

  – Det blir uppläsningar av aktuella poeter som Hanna Hallgren, Lina Ekdahl och Olivia Bergdahl, säger Viktoria Bengtsdotter Katz. Även i Ventlinge är en programpunkt ett samtal om översättningar. Vi har också bjudit in folkmusikbandet TUMULT som framträder tillsammans med författaren och sångerskan Tove Folkesson som är bosatt på Öland. Och så kommer vi att för första gången dela ut ett Anna Rydstedt-pris.

  Poesi på Öland genomförs med stöd av Kulturrådet, Svenska Akademien och Region Kalmar, samt Borgholms och Mörbylånga kommuner.

  För mer information kontakta:

  Viktoria Bengtsdotter Katz, ordförande Anna Rydstedt-sällskapet, 070-757 89 65, viktoria.bengtsdotter@ped.gu.se

  Anna Mellergård, verksamhetsledare Litteraturnod Vimmerby, 072-203 82 90, anna.mellergard@vimmerby.se 

  Program Poesi på Öland

  Lördag 2 juli
  Plats: Sjögrens lada, Haget, Byxelkrok

  13.00 Viktoria Bengtsdotter Katz och Anna Mellergård inleder

  Monica Tranströmer och Eric Bergqvist presenterar årets Tranströmer-stipendiat

  Lennart Sjögren.

  Stina Ekblad reciterar dikter ur Lennart Sjögrens diktsamling Havet.

  Dikterna reciteras på kinesiska av Li Li, på grekiska av Vasilis Papageorgiou och på arabiska av Ali Thareb (översättning av Jasim Mohamed).

  Camerata Nordica.

  14.00 Författarsamtal: Tove Folkesson och Lennart Sjögren

  14.45 En röst om förlust och ljus

  Maria Sofronova Wahlström om Arsenij Tarkovskij

  Sång: Tove Folkesson, Och om detta drömde jag, av Arsenij Tarkovskij. Översättning: Per-Arne Bodin, tonsättning: Tove Folkesson

  16.00 Poesiuppläsning: Per Helge, Eva Runefelt, Jonas Ellerström och Niels Vonberg

  17.00 Musikalisk tolkning av dikten ”Tystnaden efter regnet” (från Lennart Sjögrens I grenverket), Tove Folkesson och Camerata Nordica  Jazzkonsert
  Plats: Algutsrums kyrka

  19.30 Tonsatta dikter av Anna Rydstedt

  Jazzakademi Södra Öland.

  Söndag 3 juli
  Plats: Anna Rydstedts Ventlinge. Ta med egen stol eller filt. Enkel servering. Vid regn i Medborgarhuset i Grönhögen. Meddelas på annarydstedt.se och litteraturnodvimmerby.se/poesipaoland

  13.00 Inledning

  – TUMULT – Tove Folkesson

  – Lina Ekdahldikter ur Fyrahundrafyrtio år och Du är inte full du är fylld

  – Anna Smedberg Bondesson, ”Grekland i gips” ur Anna själv

  14.30 Ulrika Larsen, dans, tolkning av dikten ”Det enda” av Anna Rydstedt

  – Att översätta Anna Rydstedts dikter: Marte Huke och Jonas Ellerström

  – Marte Huke, Du er et levende sted samt några nyskrivna texter

  15.30 Jonas Ellerström, dikter ur Framkallning i dagsljus

  – Olivia Bergdahl, Barnet – en sonettkrans

  16.30 TUMULT

  – Tove Folkesson, I den stora kyrkan, där det föds och dör

  – Hanna Hallgren, dikter ur Ensamhetsträning med Majken Johansson

  – Anna Rydstedt-priset delas ut, samtal med pristagaren

  Efteråt finns möjlighet att vandra Anna Rydstedt-stigen (ca 1 km) till den litterära rastplatsen nere vid Kalmarsund, fin kvällssol och dikter att läsa! Ta med picknick-korg!

  Anna Rydstedt-sällskapet är ett litterärt sällskap med syfte att verka för ökad kännedom om Anna Rydstedts liv och diktning. www.annarydstedt.se

  Relaterade länkar

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterat innehåll