Emil Haskett
  Emil Haskett får Litteraturnod Vimmerbys författarstipendium 2024. Han skriver just nu på ett fantasymanus för åldern 9-12 år och är till vardags lärare på Vimmerby folkhögskola.

  Författarstipendiet 2024 till Emil Haskett

  Det blir författaren och skrivläraren Emil Haskett som får ta emot Litteraturnod Vimmerbys författarstipendium för 2024.

  Juryns motivation lyder:

  ”Med stort driv och språklig finess släpper Emil Haskett fram en otyglad fantasi med rötter i den lokala bygden och för in en gastkramande dimension i det litterära Vimmerby.”

  Emil Haskett bor i Tuna och arbetar som lärare på Vimmerby folkhögskola, där han undervisar i svenska, föreläser på seniorkursen om mytologi och kulturhistoria, samt håller i kursen kreativt skrivande på musikalartistutbildningen. Han debuterade 2017 med fantasyromanen Dit du inte får gå (Nordic Press), och har sedan dess fortsatt att skriva inom fantastikgenren, framför allt noveller som har publicerats i olika antologier. Han sysslar även med rollspel.

  Hur känns det att få Litteraturnod Vimmerbys författarstipendium?
  – Det känns så roligt! Jättekul att Litteraturnoden och juryn såg potential i arbetsprovet jag skickade in.

  Stipendiesumman är 50 000 kr. Hur kommer du att använda pengarna?
  – Oj, jag vet inte än. Jag tänker att de kan användas till att ta några dagar ledigt från jobbet och fokusera på skrivande.

  Vad skriver du på just nu?
  – Jag skriver på ett barnboksmanus där barn ställs öga mot öga med ett järnåldersspöke. Utöver det skriver jag även på ett skräckmanus för vuxna, men det får stå tillbaka nu till förmån för barnboken som jag vill skriva klart.

  Vad hoppas du på inför året som stipendiat?
  – Att jag får mycket skrivet och har ett färdigt barnboksmanus innan året är slut, men jag hoppas även att jag kan inspirera ungdomar till att skriva. Jag kommer att hålla i några tillfällen då ungdomar kan testa på att skriva fantasy.

  Juryn i år bestod av Cecilia Davidsson och Mats Kempe från fakulteten för kreativt skrivande på Linnéuniversitetet samt Thomas C Ericsson från Vimmerby bibliotek. Cecilia Davidsson är skönlitterär författare och sedan 2013 lektor i kreativt skrivande på konstnärlig grund på Linnéuniversitetet. Mats Kempe är lektor i kreativt skrivande och är även verksam som skönlitterär författare. Tidigare har han bland annat suttit i juryn för ALMA – Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Thomas C Ericsson har skrivit fem diktsamlingar och är tidigare grundare och redaktör för tidskriften Den Blinde Argus. Han belönades med Samfundet De Nios Julpris 2022. 

  Utdelning av författarstipendiet sker den 27 februari kl 18.00 på Kalmar teater. Under kvällen leder också Maria Küchen ett författarsamtal med Arne Bengtsson om Öknens hämnd, en thriller om klimatet, och det blir bokrelease för Alla spår du gjort, en antologi med texter av 28 ungdomar från Kalmar län som har gjort feriepraktiken Skrivsommar år 2022 och 2023. 

  Tid: Tisdag 27 februari kl 18.00
  Plats: Kalmar teater, Larmgatan 1, Kalmar

  Fri entré

  För mer information

  Emil Haskett: emilhaskett@hotmail.com

  Litteraturnod Vimmerby: 010-356 95 22 Anna Mellergård, 010-356 94 24 Carolina Klintefelt

  litteratur@vimmerby.se

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterad media

  Relaterat innehåll