Sofia Hedman
  Sofia Hedman får Litteraturnod Vimmerbys regionförfattarstipendium 2023. Foto: Ulf Hedman

  Hon är första mottagaren av nytt stipendium

  Barnboksförfattaren Sofia Hedman, Kalmar, blir den första mottagaren av det nya regionförfattarstipendiet. 

  Juryns motivering lyder:

  ”Sofia Hedman skildrar berättarens inre och yttre värld med hjälp av ett gediget byggt och vackert nyanserat bildspråk, rikt på skarpa detaljer och djup empati.” 

  Sofia Hedman har sedan debuten 1997 med Bälon seglar givit ut ett tjugotal titlar, främst för barn och ungdomar. Hon väljer ofta angelägna och viktiga ämnen som berör sina läsare.”

  – Det är överväldigande och väldigt hedrande att ha blivit utsedd till den första regionförfattarstipendiaten. Jag hoppas verkligen att jag kan leva upp till förväntningarna det ställer, säger Sofia Hedman, som till vardags är journalist på tidningen Barometern.

  Regionförfattarstipendiet tilldelas hon för ett projekt om en elvaårig flicka som flyttar med sin familj till fjällen. 

  – Jag har haft den här idén i nästan 15 år. Den hade legat länge i datorn när jag för ett halvår sedan öppnade texten. När jag läst ett par sidor beslutade jag mig för att ge den en ny chans. Jag började helt enkelt om på nytt. Regionförfattarstipendiet ger mig både ett erkännande som författare och en möjlighet att slutföra det här manuset, säger Sofia Hedman.

  – Vi är stolta och glada över att få dela ut det allra första regionförfattarstipendiet till en så värdig mottagare, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby. Stipendiet är till för att stödja verksamma författare i Kalmar län, vilket är vårt kärnuppdrag. Det var också roligt att vi fick in så många kvalificerade ansökningar – 46 stycken. Det bådar gott för kommande års stipendier.

  Stipendiet delas ut den 21 februari kl 12.00 på stadsbiblioteket i Kalmar.

  Juryn för regionförfattarstipendiet har i år bestått av Cecilia Davidsson, författare och lektor i kreativt skrivande på Linnéuniversitetet, Vasilis Papageorgiou, författare samt docent i litteraturvetenskap och professor i kreativt skrivande på Linnéuniversitetet, och Thomas C Ericsson, poet och bibliotekarie på Vimmerby bibliotek.

  Regionförfattarstipendet delas ut av Litteraturnod Vimmerby och stipendiesumman är 50 000 kr. Utöver pengarna bjuds mottagaren in till ett par olika event under året med möjlighet att presentera sitt författarskap. Nästa ansökningsperiod öppnar den 1 december.

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterat innehåll