Anna Mellergård och Noomi Lindberg
  Anna Mellergård, Litterturnod Vimmerby, och Noomi Lindberg, Vimmerby bibliotek, presenterade programmet för Vimmerby berättar vid en pressträff.

  Vimmerby berättar – en heldag med litteraturen i centrum

  Den 15 oktober är det dags för tredje upplagan av litteraturfestivalen Vimmerby Berättar. Den här gången genomförs festivalen som en heldag i centrala Vimmerby, med poesiuppläsningar, författarmöten och seminarier.

  – Vi är glada över att kunna genomföra event där vi kan träffas igen, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby som är huvudarrangör för festivalen.

  Temat för dagen är ”Everything is poetry, baby”. Förra hösten fick kommunpoeten Jimmy Alm i Tranemo stor uppmärksamhet då hans roll ifrågasattes i riksmedia. Nu kommer han till Vimmerby för att delta i ett seminarium med rubriken: ”Klarar vi oss utan kommunpoeter?”

  – Frågan är ställd med glimten i ögat, men också med stort allvar, säger Anna Mellergård.

  Litteraturnod Vimmerby har drivit projektet Regionförfattarna under åren 2019-2021, med Tove Folkesson, Ami Andersson och Anna Winberg Sääf. Alla tre medverkar i seminariet, liksom tidigare länsförfattaren i Västmanland Per Helge med rötter i Locknevi.

  – Tranemo var alltså inte först, och knappast sist heller, med att förstå betydelsen av kulturskapare för en viss kommun eller region, säger Anna Mellergård. Nu vill vi lära oss av både deras och våra egna erfarenheter. Det är nödvändigt att stå upp för satsningar på kulturen, speciellt när världen runt omkring oss skakar.

  Utöver seminarieprogrammet blir det bokbord där omkring 25 av länets författare, litterära sällskap och förlag kommer att medverka. Det blir poesiverkstad och boksigneringar i Vimmerby bokhandel och även ett gediget program på Kulturskolan. Bland annat kommer hemslöjdskonsulent Thea Östin tillsammans med Anneli Karlsson att hålla i en workshop där deltagarna får brodera citat. Stadsmuseet Näktergalen inviger sin nya utställning ”Pennor och penslar” om författare och konstnärer från trakten.

  Näs, Astrid Lindgrens barndomshem öppnar för guidning, utdelning av årets Salikon-pris samt musikprogrammet ”Astridsånger, skillingtryck och Näsvisor – om sångerna i Astrid Lindgrens liv och verk” med Kristina Ruhnström.  Program Vimmerby berättar 15 oktober 2022

  10.00 Invigning, Rådhusets trappa med musik, poesiuppläsning, dans och tal

  11.00 Stadsmuseet Näktergalen: Poeten och författaren Per Helge inviger utställningen ”Pennor och penslar” – om författare och konstnärer från trakten, samt läser egen poesi.

  11.30 Rådhuset: Balett med Vimmerby gymnasiums dansprofil. Musiker från Länsmusiken.

  Även kl 12.00, kl 12.30 och kl 13.00.

  12.00 Vimmerby bokhandel, boksignering

  Lina Ekdahl, signerar sina böcker

  Olivia Bergdahl, signerar sina böcker

  12.30 Poesiuppläsning med Rebecca Romero, Cecilia Alsterdal och Mattias Timander

  Fristadsförfattaren Ali Thareb signerar sina böcker.

  11.45-13.00 Poesiverkstad

  Biblioteket

  11.00-15.00 Bokbord i entrén/KC för länets författare.

  Författarscen med presentationer, bokutlottning, uppläsningar mm. Konferencier: Patric Engqvist.

  12.00 Unga från Skrivsommar läser sina texter. Ami Andersson introducerar.

  14.00 Panelsamtal: ”Klarar vi oss utan kommunpoeter?” Jimmy Alm, Per Helge,

  Anna Winberg Sääf, Tove Folkesson och Ami Andersson.

  Kulturskolan

  11.00-13.00

  Broderiverkstad med Thea Östin, Kalmar läns Hemslöjdsförening, och Anneli Karlsson

  På scenen: Lyrikuppläsning och uppvisning av en koreograferad saga av Folkhögskolans musikalproduktionsår kl 11.00, 12.00 och 13.00

  Entrén: Författeriverkstad. Alla texter gestaltas av lärare/elever

  Dramasal/Aula: Elevfilmer/dansfilmer rullar under hela tiden

  Fotoutställning

  Vimmerby stadshotell

  13.00 Litterär salong: Monica Tranströmer och Magnus Halldin.

  Plats: stora salen, Stadshotellet. Stadshotellet erbjuder lunch.

  16.00 Scensamtal med bl a Tove Folkesson: ”Tonsätta poesi eller ordsätta musik?” Stora salen, Stadshotellet

  20.30 Everything is poetry, baby, Stadshotellets bar

  Medverkan av Olivia Bergdahl, Lina Ekdahl, Jimmy Alm, Tove Folkesson

  Näs, Astrid Lindgrens barndomshem

  16.00 Guidning i barndomshemmet 150kr/pers förbokas till bokning@astridlindgrensnas.se

  17.00 Prisutdelning Salikon-priset, fri entré, förbokas

  18.00 Musikunderhållning: ”Astridsånger, skillingtryck och Näsvisor – om sångerna i Astrid Lindgrens liv och verk”, med Kristina Ruhnström. Soppbuffé med musikunderhållning i restaurangen.

  Varm soppa med smak från årstiden med nybakat bröd och goda tillbehör. Serveras på buffé. Musik och mat: 300 kr, förbokas bokning@astridlindgrensnas.se

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterat innehåll

  Vimmerby berättar 2020

  Litteraturfestivalen Vimmerby berättar blir i corona-tid en förlängd maratonvariant: en festival under åtta månader istället för åtta dagar. I dagarna släpps ett uppdaterat program för

  Läs mer »