Anna Winberg Sääf
  Anna Winberg Sääf, tidigare Litteraturnod Vimmerbys regionförfattare, har som enda författare blivit utvald till det nya projektet Kulturbygdsturnén. Foto: Mikaela Lindholm

  Anna Winberg Sääf enda författaren i ny kulturbygdsturné

  700 sökande – 24 utvalda – 1 författare. Anna Winberg Sääf har blivit utvald att delta i en ny kulturbygdsturné.

  – Det känns så häftigt, helt överväldigande, säger hon.

  Från den 20 september till den 20 juni ska den pågå, turnén som involverar kulturskapare från Sveriges alla län. Arrangemanget genomförs av Bygdegårdarnas Riksförbund med stöd av Kulturrådet, och Anna Winberg Sääf, tidigare Litteraturnod Vimmerbys regionförfattare i Kalmar län, är den enda författaren av de utvalda deltagarna.

  – Det är så många intressanta människor som är med och det känns fantastiskt att få träffa dem, säger Anna Winberg Sääf. Det var modigt att satsa på mig som författare, när de flesta andra är scenkonstnärer.

  De 24 kulturskaparna kommer att genomföra sina projekt på de bygdegårdar som finns i respektive län. Det blir allt ifrån cirkus och clowner till bygdens egen folkmusik, och mycket mer.

  Anna Winberg Sääfs projekt utgår ifrån hennes bok om Blå jungfrun och den folktro som förknippas med ön.

  – Det kommer att bli gestaltning ur boken Jungfruön, men också samtal med dem som kommer, säger hon. Alla har mycket att säga om det här! Någon som tog med sig en sten från ön fick otur, till exempel.

  Projektet är upplagt som en halvtidstjänst och Anna Winberg Sääf ska besöka omkring 15 av länets bygdegårdar. Det ingår även skrivarworkshops för både barn och vuxna.

  Kalmar län är indelat i Södra och Norra, och musikern Lamine Cissokho har fått uppdraget för Norra Kalmar.

  – Jag hoppas att vi också ska få möjlighet att samarbeta, säger Anna Winberg Sääf.

  Mot slutet av perioden kommer alla deltagarna att lånas ut till något eller några andra län, och sedan avslutas projektet med en gemensam samling i juni.

  Anna Winberg Sääf har även andra projekt på gång, däribland att skriva färdigt Syd, uppföljaren till thrillerromanen Nord som kom ut i våras. Hon medverkar också på litteraturfestivalen Vimmerby berättar den 15 oktober.

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterad media

  Relaterat innehåll

  Logotyp för projektet Skriv din stund på jorden

  Skriv din stund på jorden!

  Nu drar regionförfattarna igång årets stora satsning. I projektet ”Skriv din stund på jorden!” samlar Ami Andersson och Anna Winberg Sääf in ungas berättelser. Att

  Läs mer »