Skrivsommar tillbaka för femte året i rad

Sju kommuner i länet öppnar för sommarjobb som författare - dags att söka nu!

I dagarna släpps den nya antologin med texter från de senaste två årens feriepraktik som författare, ”Alla spår du gjort”. Samtidigt öppnar kommunerna för ansökningar till årets Skrivsommar, feriepraktiken som ger unga chansen att prova på författaryrket.

I Vimmerby arrangeras praktiken för femte gången, även om utformningen och namnet har varierat.

– Patrik Engqvist på utvecklingsavdelningen i Vimmerby kommun tog initiativet under pandemiåret 2020, berättar Anna Mellergård på Litteraturnod Vimmerby. Då var det många ungdomar som hade fått sommarjobb på Astrid Lindgrens Värld, som plötsligt var utan jobb på grund av nedstängningen. 

Raskt skapades en feriepraktik som gick ut på att läsa och recensera böcker. Arbetet kallades då ”Läs och skriv”. Sommaren därpå startade Emmaboda kommun sin praktik under namnet Skrivsommar, medan Vimmerby kommun fortsatte med Läs och skriv, som kompletterades med en del kreativt skrivande. Därefter har båda satsningarna fått heta Skrivsommar och handlat om utvecklandet av praktikanternas egna texter. 

Litteraturnod Vimmerby har hela tiden funnits med som katalysator och medarrangör. 

– Vårt uppdrag sträcker sig över hela länet, och vi har arbetat för att praktiken ska sprida sig till fler kommuner, säger Anna Mellergård.

Så har det också blivit. Med Vimmerby och Emmaboda som nav har fler kommuner bjudits in och kan skicka ungdomar till praktiken. Till Vimmerby ansluter deltagare från Hultsfred och Västervik, och Emmaboda samlar skrivsugna från Kalmar, Nybro och Mörbylånga. Det är 12 platser som erbjuds i såväl Vimmerby som Emmaboda.

Emmaboda arrangerar Skrivsommar för fjärde året i rad. Vad tar ni med er från tidigare år? 

– Glädjen efter de tre veckorna när varje författare får presentera sitt arbete, säger Jan Dzedins, verksamhetschef för kultur i Emmaboda. Alla är lite oroliga i början och undrar vad detta ska bli för jobb och oftast upplever alla att det var ett av de mest utvecklande jobben de haft i sitt liv. Flera har sagt att de haft stor nytta av feriepraktiken i Skrivsommar i skolarbetet sedan.

Vem rekommenderar du att söka?

– Du som har författardrömmar, journalist-, poesi- eller sångtextskapardrömmar ska söka. Eller du som känner att du bara behöver utveckla ditt skrivande lite, även om du inte planerar att arbeta som skribent.

I Vimmerby är Tess Rikardsson handledare för praktiken för andra året i rad.

Hur blir upplägget på Skrivsommar i år?

– I Vimmerby kommer vi att jobba med inspiration och möjlighet att prova på olika typer av genrer under första veckan. Den andra veckan fokuserar vi på att skriva texten och sista veckan blir det redigering av text, inläsning och uppläsning.

Vad tar du med dig från förra året? 

– Hur otroligt roligt och givande det är att få hjälpa ungdomar med deras skrivande, och att få följa med på deras resa från idé till färdig text.

Skrivsommar söks till respektive kommun där man bor. Observera att olika kommuner har olika ansökningstider och villkor.

Deltagare i årets Skrivsommar i Vimmerby
Deltagare i Skrivsommar 2023 tillsammans med handledaren Tess Rikardsson.