Från filminspelningen av Emil i Lönneberga

  Martin Widmark firar Emilfilmen 50 år

  För 50 år sedan var det världspremiär för den första filmen om Emil i Lönneberga.

  – Det är självklart någonting som är värt att fira! Ett femtioårsjubileum inträffar bara en gång, säger Marie Brask, tf verksamhetschef för Filmbyn Småland.

  Den 5 december firas jubileet på Filmbyn Småland i Mariannelund med gratis visningar av filmen och samtal med några av dem som var med. Hela bygden involverades i produktionen och många har fortfarande starka minnen som statister, rekvisitörer och anhöriga till dem som var involverade. Rolf Nordemar, son till filmens producent Olle Nordemar, och Robert Wirensjö som var stand-in för Jan Ohlsson i rollen som Emil, delar minnen tillsammans med andra statister och filmarbetare. Samtalet modereras av Anna Hegethorn.

  Under eftermiddagen riktas blicken istället mot nuet och framtiden, samt utmaningen i att utveckla ett kulturarv. Litteraturnod Vimmerbys verksamhetsledare Anna Mellergård samtalar med författaren Martin Widmark, årets mottagare av Smålandsakademins Emilpris. Han har skrivit drygt 130 böcker, bland annat de populära serierna om Nelly Rapp och LasseMajas Detektivbyrå, och just nu pågår inspelningarna av en ny LasseMaja-film som har premiär i februari 2022.

  – Precis som Astrid Lindgrens verk har Martin Widmarks berättelser blivit böcker, filmer, teater, julkalender och mycket mer, säger Anna Mellergård. Jag är nyfiken på vad han tror är hemligheten bakom framgångarna.

  Även Marlene Ockander och Frida Lygnegård, som båda forskar vid Jönköping University i frågor kring samhällsutveckling respektive barns rättigheter och delaktighet, deltar i samtalet.

  – Filmbyn Småland är en plats för film av, med och för barn i Astrid Lindgrens anda, säger Marlene Ockander som också är ledamot av Filmbyns styrelse. Det är en plats för nostalgi och framtidstro på samma gång. För att bygga ett gott samhälle är det viktigt att vi förstår mer om vad det innebär att vara barn i olika tider och på olika platser. Film är ett magiskt sätt att förmedla den kunskapen.

  Tid: Söndag 5 december 2021, kl 11-17

  Plats: Filmbyn Småland, Spilhammarvägen 4, Mariannelund

  Se dagsprogrammet i bifogad affisch.

  Dagen är ett samarrangemang mellan Filmbyn Småland och Litteraturnod Vimmerby.

  Relaterade länkar

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter