Marie Strömberg

  Hon debuterar med dikter om kvinnovåld

  Marie Strömberg har i många år engagerat sig för kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Nu debuterar hon med diktsamlingen ”Hennes uppgång och fall” (Ekström & Garay), som bygger på samlade erfarenheter från kvinnornas berättelser. Ett författarsamtal om boken hålls i Virserums Konsthall den 7 september.

  – Fröet till diktsamlingen föddes när jag jobbade natt inom psykiatrin under min studietid, berättar Marie. Vi hade väldigt många kvinnliga patienter med självskadebeteenden. Deras historia innehöll nästan alltid övergrepp och våld.

  – Att skriva dikter om kvinnornas upplevelser blev ett sätt för mig att bearbeta det jag fick berättat för mig. Jag funderade på att ge ut en diktsamling redan då, men varken tiden eller jag var mogen. Dikterna har legat och väntat på rätt timing, och jag hoppas det är nu.

  Marie arbetar även med film. Idag skriver hon filmmanus, men har en lång karriär som scenograf och kostymdesigner. Hon har jobbat med det som syns framför kameran på film, tv, stillbilder, musikvideor och reklam. Allt från att designa ICA reklamens vita kavajer och styla artister till att jobba med julkalendern för SVT.

  I ett författarsamtal på Virserums konsthall med journalisten Carolina Klintefelt berättar Marie mer om boken och berättelserna bakom den, samt läser högt ur diktsamlingen. Boken finns också till försäljning, och 25 kr från varje såld bok går till UN Women Sverige. Författarsamtalet är ett samarbete mellan Virserums konsthall och Litteraturnod Vimmerby.

  Mer info

  Tid: Tisdag 7 september kl 16.00

  Plats: Virserums konsthall, Kyrkogatan 36, Virserum

  Relaterade länkar

  Litteraturnod Vimmerby är region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Vi förvaltar, förmedlar och förändrar litteraturen i Astrid Lindgrens anda.

  Kontakter

  Relaterad media