Ny utställning om Ilon Wiklands bildvärdlar

Astrid Lindgren-sällskapets årsmöte hålls i Göteborg i samband med vernissagen.

I helgen är det dags för Astrid Lindgren-sällskapets årsmöte. För första gången arrangeras det i Göteborg, där programmet också innehåller en guidad visning av utställningen “Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv”.

Ilon Wikland är av av Sveriges mest älskade illustratörer och förknippas bland annat med karaktärer såsom Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och Mio, min Mio. Men hon har gjort mycket mer än så, både ur Astrid Lindgrens produktion och för andra författare. Ilon Wikland berättade också sin egen historia, med texthjälp av Rose Lagercrantz, i bilderboken Den långa, långa resan (1995).

Ilon föddes i Estland 1930 och kom till Sverige som 14-åring. Hon började tidigt som illustratör. Samarbetet med Astrid Lindgren inleddes 1954 och kom att sträcka sig över flera årtionden.

I utställningen visar Göteborgs konstmuseum över 400 originalverk av Ilon Wikland, i en lekfull miljö som inbjuder till eget utforskande. Utställningen visas 25 maj 2024 till och med 12 januari 2025.

Utställningen ”Ilon Wiklands bildvärldar” visas på Göteborgs konstmuseum.