Final i Kalmar läns Poetry Slam

Fyra deltagare skickas till SM i Malmö i juni.

Lördag den 13 april är det dags för final i Kalmar läns allra första omgång av poetry slam, en tävling i estradpoesi där vem som helst får delta. Under fyra deltävlingar har totalt 30 personer tävlat, och från varje kval kommer två deltagare att tävla i finalen.

Hur har delfinalerna varit? 

– Fantastiska! God stämning med oväntat mycket publik, och tävlingsplatserna blev fullbokade på nästan alla deltävlingar. Det märks att poesin och kreativiteten flödar här i länet, säger Tess Rikardsson, projektledare på Vimmerby bibliotek som tillsammans med Annie Olsson från Nybro har arrangerat tävlingen med stöd av Litteraturnod Vimmerby.

Det är första gången som poetry slam arrangeras i Kalmar län, och arrangemanget har landat mycket väl.

– Vi har fått mycket positiv feedback av de som varit med som publik eller tävlande poeter, och även fått frågor om vi kommer att arrangera detta igen nästa år. Det hoppas jag att vi kan göra. Vi har också fått mycket uppmärksamhet i lokalmedia, vilket är jättekul. 

Tess Rikardsson har tävlat själv tidigare och blev nordisk mästare i poetry slam 2022. Nu är hon alltså med som arrangör istället.

– Det har varit roligt att samarbeta med Annie Olsson, hon har mycket driv och roliga idéer. Jag har även arrangerat poetry slam i Jönköping tidigare, så jag hade ganska bra koll på vad som behövde förberedas, säger hon. 

Inför lördagens final ser hon fram emot att få höra alla tävlande poeter igen.

– Allt kan hända i finalen! Det är det som gör det så spännande. 

Till finalen kommer också två poeter som uppträder utanför tävlingen. Malin Gustavsson vann SM i poetry slam 2022. Hon växte upp i Kalmar, men tävlade då för Malmö. Nu medverkar hon som så kallad kalibreringspoet, alltså den första som framträder. Utifrån hennes bidrag sätts sedan poängen för de följande poeterna.

Också Niklas Mesaros är inbjuden som gästpoet. Han är en spoken word-poet som har vunnit SM i poetry slam två gånger, 2010 och 2012. Han har turnerat både i USA och Europa och kombinerar artisteriet med att föreläsa och leda workshops på skolor om kreativt skrivande. Han har också regisserat flera poesiföreställningar på Dramaten i Stockholm, som även har sänts på SVT.

– Det ska bli superkul att uppleva deras poesi! säger Tess Rikardsson.

Finalen äger rum på lördag den 13 april kl 17.30 i teaterkaféet på Kalmar teater. Fri entré, men ta gärna med något att lägga till vinnaren i hatten som går runt.

SM-finalen går sedan av stapeln i Malmö 6-8 juni då de fyra finaldeltagarna med mest poäng får delta.

Medverkande i finalen:

Från deltävlingen i Hultsfred: Enn Johari och Per-Eric Munther
Från deltävlingen i Kalmar: Amanda Forsman och Birgitta Carlsson
Från deltävlingen i Nybro: Carl-Johan Thelin och Jesper Uddeholt 
Från deltävlingen i Vimmerby: Christer Eriksson och Anna Enbom