Litteraturkvällar i Kalmar och Vimmerby

Välbesökta tillfällen med avtackning, boksläpp och författarsamtal.

Två dagar i rad arrangerade Litteraturnod Vimmerby litteraturkvällar, den 27 och 28 februari. På Kalmar teater hölls det första boksläppet av Alla spår du gjort, den nya antologin med texter av 28 ungdomar från Kalmar län som har deltagit i feriepraktiken Skrivsommar under 2022 och 2023.

Emelin Jonasson från Glömminge var en av dem som läste upp utdrag ur sina texter.

– Det är första gången jag får en text publicerad, sa hon efteråt. 

Också Greta Skoglund från Emmaboda och Astrid Tillback från Nybro läste.

Kvällen inleddes med avtackning av författaren Sofia Hedman, Kalmar, som var den första mottagaren av Litteraturnod Vimmerbys författarstipendium förra året. 

– Stipendiet gav mig bekräftelse och jag kunde också avsätta mer tid för att skriva, sa hon.

Hon tackade genom att läsa upp en nyskriven dikt. 

Emil Haskett, Vimmerby, hade dock tyvärr fått förhinder att komma och ta emot årets stipendium, så utdelningen kommer att ske vid ett senare tillfälle.

Under kvällen hölls också ett boksamtal med författaren och utrikesjournalisten Arne Bengtsson om klimatthrillern Öknens hämnd. Maria Küchen, som ledde samtalet, konstaterade att bokens karaktärer väcker intresse och engagerar, och noterade också att mycket i berättelsen är otroligt aktuellt, inte minst författarens hyllning till Julija Navalnaja, den nyligen avlidne ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs fru.

– Jag blev oerhört ledsen över hans död, sa Arne Bengtsson. Jag har bett för honom och hans familj i flera år och jag hade hoppats att han skulle klara sig. 

Det mycket välbesökta författarsamtalet i Vimmerby på onsdagskvällen leddes av författaren Rebecka Fredriksson, och det blev också flera frågor från publiken efteråt, bland annat om hur framtiden ser ut.

– Om Trump vinner valet i USA – och mycket pekar mot att det kommer att bli så – är det en mycket dyster framtid vi kan vänta oss, sa Arne Bengtsson. 

Den som vill vara med i nästa omgång av Skrivsommar kan ansöka nu. Mer information finns här.

Truls Jendestam och Maja Olsson är två av de författare som medverkar i antologin ”Alla spår du gjort” och som deltog vid bokreleasen i Vimmerby den 28 februari.