”Det stora mötet” kommer till Vimmerby

Femteklassare berättar om sina liv i ny bok tillsammans med författarna Marit Törnqvist och Nicolas Lunabba.

Femteklassare från Nydalaskolan i Malmö har tillsammans skapat boken Det här glömmer jag aldrig. Barnen har jobbat på ett professionellt sätt med texter och illustrationer till boken under hela hösten 2023. Pilotprojektet ”Det stora mötet” är ett initiativ av barnboksförfattare Marit Törnqvist i samarbete med Nydalaskolan, Nicolas Lunabba (Helamalmö) och konstnär Kim Demåne.

– Vi är övertygade om att språk är ovärderligt för barnens utveckling och framtidstro. Och extra viktigt för barn som växer upp i otrygghet, säger Marit Törnqvist. 

Det här glömmer jag aldrig skildrar hur det är att vara barn i Sverige idag. Barnen skriver i korta personliga texter om stora och små minnen, som kan vara humoristiska, sorgliga, dramatiska, konstiga eller otäcka. Det handlar om allt från en underbar resa till en farfar i Marocko eller en regnig utflykt till Liseberg till en skjutning i lekparken i Nydala.

– Att möta världen med dessa berättelser är för barnen ett sätt att börja reflektera över sina egna liv, och att genom text och bild våga dela sina personliga minnen med andra, säger Marit Törnqvist. 

I höst kommer Marit Törnqvist och Nicolas Lunabba till Vimmerby, tack vare ett samarbete med Litteraturnod Vimmerby. De kommer att medverka på konferensen Morgondagens Pippi och litteraturfestivalen Vimmerby berättar, där de ska berätta mer om projektet som de hoppas ska sprida sig till många fler kommuner.

Nicolas Lunabba arbetar med ungdomar i utsatta områden kring Malmö genom projektet Helamalmö. Marit Törnqvist är prisad barnboksförfattare, framför allt i Nederländerna, men även i Sverige där hon har samarbetet med Astrid Lindgren och gett ut ett stort antal bilderböcker.

Nicolas Lunabba kommer även till Hultsfreds bibliotek på ett författarsamtal redan den 25 april. Då är det fokus på hans egna böcker, Blir du ledsen om jag dör? (Natur & Kultur 2022) och Dagbok från 20-talet (Natur & Kultur 2023).

Det här glömmer jag aldrig släpps den 2 mars.

Ett samtal med författarna arrangeras också den 4 mars på Lindängenbiblioteket.

Marit Törnqvist och Nicolas Lunabba driver tillsammans projektet ”Det stora mötet”.
Foto: Rogier Veldman & André de Loisted