”Sweet Home”

Författarsamtal med poeten Lan Xu och Hanna Sahlberg om längtan bort och hem mellan Sverige och Kina.

Poeten Lan Xu är född i Chengdu men numera bosatt i Stockholm. Hon är aktuell med diktboken Jag är (Ellips) som handlar om dem som liksom hon själv föddes under kulturrevolutionen, växte upp under den ekonomiska reformen och var studenter under studentrörelsen och massakern på Himmelska fridens torg. Söndag den 4 februari möter hon journalisten och författaren Hanna Sahlberg i ett samtal på konstnärshuset Svavel, där utställningen ”Sweet home” av Lifen Liu pågår. 

Hanna Sahlberg kom till Kina 2001 och blev 2006 Sveriges Radios första Kina-korrespondent. Hon var 25 år och hade som mål att bli kines. Nu är hon Ekots Kinakommentator och driver också Kinapodden. Den osynliga muren (Weyler) är hennes första bok. Där berättar hon om den period av frihet som Kina upplevde under några år, då hon kom in i den inre kretsen av kinesiska journalister och unga intellektuella, men också om den slutenhet som återkom och som gör Kina idag till ett av världens mest ofria länder. 

Samtalet leds av Anna Mellergård, Region Kalmar läns litteraturutvecklare och verksamhetschef för Litteraturnod Vimmerby. Åren 1998-2002 bodde hon i Kunming och startade kulturcentrat TCG Nordica, där Hanna Sahlberg och Liu Lifen möttes som volontärer i galleriet. TCG Nordica arrangerade 2004 Kinas första internationella poesifestival i samarbete med Nässjö poesifestival.

Tid: Söndag 4 februari kl 14.00

Plats: Konstnärshuset Svavel, Svavelsticksgränd 2, Jönköping

Författarsamtalet genomförs i samarbete med SmåLit med stöd av Litteraturnod Vimmerby och Region Jönköpings län.

Poeten Lan Xu är aktuell med diktsamlingen Jag är (Ellips).
Hanna Sahlberg
Hanna Sahlberg är journalist och författare, samt mångårig Kinakorrespondent och Kinakommentator för Sveriges Radio.