”Stipendiet gav ny energi”

Sofia Hedman berättar om året som stipendiat - så gick det med skrivandet.

Snart avslutas den andra sökomgången för Litteraturnod Vimmerbys författarstipendium. Förra året delades det ut för allra första gången och mottagaren var Sofia Hedman, som framför allt skriver barnböcker. Nu har hennes år som stipendiat snart gått till ända. Så hur har det varit?

– Det var fantastiskt roligt och kändes verkligen som en ära att få regionförfattarstipendiet, inte minst eftersom det var en jury som läst alla ansökningar och utsåg just mig som stipendiat, säger Sofia Hedman.

På vilket sätt har du märkt av att du var stipendiat?

– Jag fick ny energi i mitt kreativa skrivande. Jag har också fått flera uppdrag. Bland annat var jag med i juryn för gymnasietävlingen ”Jag skriver i dina ord”, jag deltog i Ölands författardag och på Byteaterns foajé. Jag har också fått uppdrag att hålla i flera skrivarworkshops.

Hur har det gått med skrivandet under året?

– Det har gått bra! Tack vare stipendiet kunde jag delvis ta tjänstledigt under andra halvåret. Jag har också varit med på en skrivarretreat under en långhelg med några av mina författarkollegor. Att skriva koncentrerat under några dagar och kunna prata gestaltning, texter – och en massa annat – var verkligen givande. Jag har faktiskt skrivit klart den berättelse jag skickade in ett exempel på i min ansökan. Jag har också skrivit råmanuset till en del två med samma karaktärer. Och jag har skrivit ett par bilderbokstexter. 

Vad har stipendiet betytt för ditt författarskap?

– Jag har under hösten skickat några texter till förlag, men har tyvärr ännu inte fått något kontrakt. Däremot är själva stipendiet ett erkännande att jag har något att komma med! Och jag har under hösten också studerat litteraturvetenskap på deltid, vilket jag känner att jag kommer att ha nytta av i mitt eget kreativa skrivande – även om det tagit en del tid från författandet.

Rekommenderar du andra att söka stipendiet? 

– Självklart ska man söka om man känner att man vill satsa seriöst på sitt skrivande. Det ekonomiska stödet som stipendiet innebär, tillsammans med de uppdrag man kan få tack vare Litteraturnod Vimmerbys kontakter med bibliotek och andra institutioner, ger både extra inkomst (= möjlighet att ge sig tid att skriva) och en möjlighet att nå ut till en bredare publik.

Stipendiet kan sökas till och med måndag 15 januari. Det delas sedan ut den 27 februari till nästa mottagare.

Läs mer om hur du ansöker här.

Sofia Hedman
Sofia Hedman var den första mottagaren av Litteraturnod Vimmerbys författarstipendium som delades ut i februari 2023.