Poetry Slam i Kalmar län 2024

Tävlingar arrangeras på fyra orter i vår.

Nu är det klart att poesitävlingen Poetry Slam kommer att arrangeras även i Kalmar län. Litteraturnod Vimmerby stöder projektet som drivs av Annie Olsson och Tess Rikardsson.

Tess Rikardsson blev nordisk mästare i Poetry Slam 2022 och har sedan ett år tillbaka en projekttjänst på Vimmerby bibliotek för att driva en litterär hub för unga. 

Vad är poetry slam för dig?

– Jag upptäckte poetry slam när jag gick i gymnasiet. Då såg jag en tjej som framförde sin poesi på en talangtävling. För mig har det varit ett sätt att få uttrycka mig, att få ta lite plats. Innan jag började med det hade jag scenskräck och tyckte att det var jobbigt att stå framför folk. Men jag upptäckte att det var annorlunda när det var något jag ville göra och hade något att berätta. Dessutom har tävlingarna lett till att jag träffat många nya vänner, som också älskar att skriva.

Varför vill ni starta det i Kalmar län?

– Det har saknats här. Vi vill att poesin ska få en större plats. Poetry slam är ett sätt att nå ut med poesi till folk som kanske inte hade tagit del av poesi annars. Både Annie och jag har tidigare fått åka ganska långt för att kunna ta del av poetry slam.

Vem kan vara med?

– Vem som helst kan vara med och tävla, ung eller gammal, de som har skrivit dikter länge eller bara vill testa något nytt. Det enda som krävs är att du har skrivit en text själv som du läser upp på scenen.

Hur går en deltävling till?

– Folk anmäler sig till tävlingen, antingen i förväg till poetryslamkalmar@gmail.com eller på plats. Innan tävlingen startar väljs jurygrupper ur publiken. De ska sätta mellan 0,0 och 10,0 poäng per dikt. Varje poet börjar med att läsa upp en dikt var. Man får poäng direkt efter uppläsningen. Sedan blir det en omgång till med en andra dikt. De två som fått högst poäng sammantaget går vidare till länsfinalen.

De fyra deltävlingarna äger rum i Hultsfred den 7 mars, Kalmar den 12 mars, Vimmerby den 21 mars och Nybro den 20 mars. Från varje deltävling går två poeter vidare till länsfinalen, som hålls på Kalmar teater den 13 april. De fyra poeter som får högst poäng där medverkar sedan på riksfinalen i Malmö i juni.