Skrivsommar har startat

Nio ungdomar i Vimmerby först ut.

Årets feriepraktik Skrivsommar har dragit igång. Först ut är de praktikanter som träffas i Vimmerby under ledning av Tess Rikardsson. 

På schemat står olika övningar och ökad kunskap om skrivandets hantverk. Det handlar exempelvis om att lära sig olika genrer, att kunna redigera sin text och att ge och ta emot kritik.

I Vimmerby är det nio praktikanter i år, varav två kommer från Hultsfreds och två från Västerviks kommun. Genom samarbetet kan fler ungdomar få möjlighet att prova på hur det kan vara att ha skrivandet som yrke.

Handledaren Tess Rikardsson är till vardags projektledare för en litterär hub för unga på Vimmerby bibliotek, och under våren har hon haft både läs- och skrivgrupper som har träffats regelbundet. Hon är journalist i grunden och har också sysslat mycket med poetry slam, ett intresse som gav henne titeln Nordisk mästare förra året.

– Det är roligt att vara handledare för den här feriepraktiken, säger hon. Jag har lett skrivargrupper tidigare, men inte på det här sättet när de ska hålla på i tre veckor, så det blir en intressant utmaning.

Nästa vecka påbörjas också Skrivsommar i Emmaboda, som även tar emot praktikanter från Nybro, Mörbylånga och Kalmar. Där är det Ami Andersson som är handledare. Hon är författare och journalist, och även erfaren skrivcoach.

De båda handledarna kommer att byta grupp med varandra en dag för att dra nytta av sina olika kunskapsprofiler.

– Jag ska köra ett pass om poetry slam i Emmaboda, och Ami kommer att prata om skrivandets verktygslåda i Vimmerby, säger Tess.

Vad som kommer att hända med de texter som produceras i år är ännu inte helt klart – antologin “Bara för en stund” som publicerades 2021 kanske kan få en uppföljare, men inget är bestämt än. Däremot kommer praktikanterna att medverka på litteraturfestivalen Vimmerby berättar den 14 oktober och läsa upp valda delar av sina alster.

– Vi är glada över samarbetet med de kommuner som deltar i det här projektet, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby. Vi arbetar för att fler kommuner ska vilja vara med så att ungdomar i hela länet ska få möjlighet att utvecklas som skribenter.

Några av årets praktikanter på Skrivsommar i Vimmerby är (fr v) Tintin Genfors, Katja Petersson, Maja Olsson, handledare Tess Rikardsson och Saga Karlsson.