Avslutande residens för Skrivyta Syd

På Hedlandet fick deltagarna träffa personliga manuscoacher.

Det andra året av Skrivyta Syd går in för landning och nu avslutas programmet med en veckas residens på Hedlandet utanför Lund i Skåne. Under veckan har temat varit mod och konst, men deltagarna har också fått mycket tid för samtal om den egna litterära utvecklingen och för skrivande.

Den här gången har deltagarna fått personliga möten med professionella författare i rollen som manuscoacher – Hanna Hallberg, Jenny Jägerfeld och Set Mattsson – och har kunnat sammanfatta årets erfarenheter. 

– Under året har jag inte bara skrivit färdigt ett manus utan har även hunnit med en uppföljare till min romansvit som även den hann bli färdig, säger Mathias Nilo från Mörbylånga som är Kalmar läns deltagare. Till denna sista manuscoachning kom jag med en ny romanidé vilken föll lite utom min manuscoach Set Mattssons fält. Men då han, liksom jag, debuterade mitt i livet hade vi ett mycket givande samtal kring ålders- och erfarenhetsaspekter samt kring skrivmetodik och rutiner.

Sammanfattningsvis är Mathias Nilo mycket nöjd med året. Det har också varit givande samtal med de andra deltagarna, som i år var Camilla Kärnebro, Blekinge, Anna-Carina Svanå, Halland, Jakob Eng, Jönköping, Ester Svensson, Kronoberg, och Anders E Larsson, Skåne.

– Det här året har varit fantastiskt, många nya och oerhört viktiga kontakter har knutits, jag har fått skrivvänner för livet. Lärt av de redan etablerade genom finfin coachning. Kort sagt, för mig personligen, ett stort kliv mot ett professionellt skrivarliv.

Planerna för fortsatt skrivande är redan långt gångna, och dessutom har han kontakter med förlag för utgivning av den romansvit som går under arbetsnamnet ”Sotarsviten”. 

– Men fler frön gror i mitt inre bredvid mina redan tidigare skrivna romaner som jag hoppas ska kunna få ännu en chans, säger Mathias Nilo.

Inom kort presenteras vilka deltagare som får platserna på den tredje omgången av Skrivyta Syd med start i augusti.

Skrivyta Syd är ett ettårigt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare. Projektet är en del av Regionsamverkan Sydsveriges (RSS) samarbete med fokus på litteraturutveckling. Projektet drivs av de sex regionerna Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne. Projektet medfinansieras av Statens kulturråd.

Mathias Nilo är nöjd med året inom Skrivyta Syd.