Vinnarna besökte Astrid Lindgrens Vimmerby

Ny tävlingsomgång av Den stora läsutmaningen öppnar den 1 juni.

Det var glädje och många upplevelser när 21 elever från klass 4 A från Hallenskolan i Mölndal äntligen fick ta emot vinsten i Den stora läsutmaningen, en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby som gick av stapeln 30-31 maj. Med ett fullmatat program hann de med såväl Astrid Lindgrens Värld som Näs, Astrid Lindgrens barndomshem och Filmbyn Småland i Mariannelund.

– Det här var superhäftigt, var en av kommentarerna när klassen lekte loss i filmmiljöerna på Filmbyn.

På Astrid Lindgrens Värld hann de se föreställningar om Pippi och Bröderna Lejonhjärta, och effekterna med den eldsprutande draken Katla gjorde starka intryck.

– Vi har fått så mycket, vilket generöst pris, säger läraren Ingrid Sehlin. Det här kommer vi att leva på länge.

Övernattningen i stugor på Astrid Lindgrens Värld var också en succé och det blev tid både för disco, korvgrillning och spökhistorier på kvällen. 

Idag, torsdag den 1 juni, öppnar möjligheten att anmäla sig till nästa omgång av Den stora läsutmaningen, som blir den tredje i ordningen. Tävlingen är öppen för alla som börjar i klass 4 till hösten, och man anmäler sig klassvis. Samma fina förstapris ges till vinnarna, och även många andra fina priser går att kamma hem för den klass som lyckas få ihop flest lästa minuter mellan 15 september och 1 december.

Tävlingsledare i år är barnprogramprofilen Yankho Kamwendo och årets medverkande författare är Petrus Dahlin, Kristina Ohlsson och Frida Nilsson. Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Mer information och fakta om tävlingen finns på hemsidan.

Klass 4A på Näs Astrid Lindgrens barndomshem
Klass 4A från Hallenskolan i Mölndal på Näs, Astrid Lindgrens barndomshem. Foto: Carolina Klintefelt