Barbro Lindgren får De Nios Stora pris

Nu invigs en utställning om hennes verk på Ölands Museum Himmelsberga.

Barbro Lindgren tilldelas Samfundet De Nios Stora pris. Motiveringen lyder ”För hennes otämjda och hisnande litterära gärning för alla åldrar.” 

Samfundet De Nio skriver: “Barbro Lindgren debuterade 1967 med barnboken Mattias sommar. Därefter har hon skrivit en mängd böcker för såväl barn och tonåringar som vuxna. Bland dem finns böckerna om Sparvel, om Loranga, uppväxtskildringarna Världshemligt, Jättehemligt och Bladen brinner, diktsamlingar och på senare år flera böcker med betraktelser och iakttagelser med utgångspunkt från Glömminge på Öland, där hon bor. Barbro Lindgren är utbildad på Konstfack och Konstakademien och har illustrerat flera av sina böcker. Genom åren har hon tilldelats en rad priser och utmärkelser, däribland ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) år 2014.”

Den 27 maj öppnas utställningen “Loranga! Loranga!” om Barbro Lindgrens verk på Ölands Museum Himmelsberga. I samband med invigningen visas också barnföreställningen “Loranga, Masarin och Dartanjang”. Senare under sommaren kommer Litteraturnod Vimmerbys verksamhetsledare Anna Mellergård att introducera Barbro Lindgrens författarskap på Ölands författardag den 27 juli, också den på Himmelsberga.

Barbro Lindgren
Barbro Lindgren får Samfundet De Nios Stora pris 2023. Foto: Stefan Tell.