Art talk med Stina Wirsén

Bilderbokskonstnären gästar Eksjö museum.

Astrid Lindgren var inte bara nydanande när hon hittade på Pippi Långstrump utan också i sin syn på att nå ut med sina berättelser. Hon var tidigt snabb med att stöpa om sitt material från böckerna till manus för teaterscenen eller filmen, och flera av hennes berättelser började som film- eller tv-manus och kom först senare att ges ut i bokform. Hon beskrev det själv som att ”sprida stoffet för alla vindar”. 

Det finns idag ett behov av tvärkonstnärliga mötesplatser för professionella aktörer inom spel, film och litteratur. Litteraturnod Vimmerby är därför med och arrangerar en ny konferens med titeln “Morgondagens Pippi”, tillsammans med film- och litteraturutvecklare inom Regionsamverkan Syd, dit vi bjuder in spelutvecklare, författare, manusförfattare och andra professionella berättare för inspiration, nätverkande och samtal. 

Litteraturnod Vimmerby och Region Jönköping erbjuder nu också en försmak av detta på ett Art Talk med Stina Wirsén, som arbetar nyskapande med sina karaktärer i såväl böcker som film och bild.

Stina Wirsén har varit verksam som barnboksillustratör och författare, tidningstecknare och konstnär sedan tidigt 90-tal. Hon har växlat mellan att arbeta för en vuxen publik och för små barn sedan starten av sin yrkesbana och fortsätter att göra så.

De senaste tio åren har hon även arbetat med teater, scenografi och kostym. Förra året satte Dramaten upp hennes musikal ”Får jag vara med?” I höstas blev hennes animerade film ”Historien om Bodri” klar, som baseras på Hédi Frieds och Stinas gemensamma bok med samma namn. 

Välkommen på ett samtal om skapande, kreativitet och berättelsens kraft den 18 april kl 18.00 på Eksjö museum. Den 15 april invigs en utställning på museet med hennes bilder.