Dags att söka till Skrivsommar

I dagarna öppnar ansökan till årets feriepraktik för unga. Också denna sommar finns chansen att prova på att jobba som författare i Kalmar län.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda ungdomar i Kalmar län den här möjligheten ännu ett år, säger Anna Mellergård, regional litteraturutvecklare på Litteraturnod Vimmerby som är huvudman för praktiken. 

I år utvidgas praktiken till fler kommuner och erbjuds i Emmaboda, Hultsfred, Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Vimmerby och Västervik. Arbetet centreras kring två nav med Emmaboda och Vimmerby som centrum. Ungdomar från andra kommuner får möjlighet att vissa dagar resa till sin respektive grupp för att delta, och andra dagar kan de jobba från sitt lokala bibliotek.

– Det är en lösning som ger fler unga chansen att vara med och som också får skrivintresset i hela länet att vakna, säger kulturchef Jan Dzedins som är huvudansvarig för projektet Skrivsommar i Emmaboda.  

Handledare för gruppen med bas i Vimmerby är i år Tess Rikardsson, som är projektledare för att starta en litterär hub på Vimmerby bibliotek. 

– Praktikanterna får själva välja vilken genre de vill skriva inom, och målet är att de ska få utveckla sina texter under praktikens gång, säger hon. Vi kommer bland annat att arbeta med kreativa skrivövningar, studiebesök och textredigering.

I Emmaboda är Ami Andersson handledare för tredje året i rad.

– Det har varit så roligt att se ungdomarnas utveckling varje år och jag ser fram emot att få lära känna ännu en grupp unga skribenter, säger hon.

Hösten 2021 publicerades antologin ”Bara för en stund” med texter bland annat från det årets feriepraktikanter. Kommer det en ny antologi i år?

– Det året drev vi projektet regionförfattare i Kalmar län med Anna Winberg Sääf och Ami Andersson som projektledare, säger Anna Mellergård. Förra året hade vi inget sådant projekt och vi fick inte in tillräckligt många texter för en ny bok. Men vi har kvar alla texter, och om det blir en god uppslutning i år så kanske det är möjligt, vem vet.

Några av praktikanterna medverkade vid Vimmerby berättar 2022 och läste upp texter på scenen, ett uppskattat inslag. 

– På ett eller annat sätt ska praktikanterna få offentliggöra sina texter, men vi vet ännu inte exakt hur.

Ansökningstiden öppnar under mars månad. Mer information och länkar till respektive kommuns ansökningssajt finns här.

Ungdomar i Kalmar län kan söka feriepraktik som författare. Foto: Scandinav