Ny bok om spår till det förflutna och framtiden

Nu utkommer boken "Spår: en guidebok till vackra platser och minnesvärda berättelser i Småland" av Christian Holzer.

Boken har tre dimensioner, säger Christian Holzer, förläggare på Basebo förlag och författare till flera tidigare guideböcker. Det är en guidebok till sevärda och vackra platser, en bok full av berättelser och historier från bygderna, och en bok med reflektioner kring dessa händelser och vad de har att säga idag oss och inför framtiden.

Hur fick du idén till boken?

– Under researchen för mina guideböcker har jag stött på så många roliga, spännande, sorgliga, otroliga och berörande berättelser att jag tyckte de förtjänar en egen bok. Men ingen tråkig historiebok, utan en vacker bok.

Hur har du gjort research?

– Jag har pratat med folk jag har mött ute i bygderna och i skogen, satt upp lappar på anslagstavlor och knackat dörr, forskat i arkiv (Riksantikvarieämbetet, kyrkan, bibliotek, hembygdsföreningar, you name it). Och gjort mycket avancerade google-sökningar, förstås.

Hur lång tid har det tagit att skriva den?

– Själva skrivandet tog knappt ett år, men med research och fotande omkring två år.

Flera av Dina böcker ges ut på både tyska och svenska. Gäller det den här boken också? 

– Tja, det är en svår fråga för den här boken. Många av berättelserna i Spår: en guidebok till vackra platser och minnesvärda berättelser i Småland har tydliga kopplingar till Sveriges dåtid, nutid och framtid och det går inte att ta dem rakt in i den tyska kultursfären. Så vi får se – men jag har redan andra nya böcker på gång, så det finns inget brist på arbete.

Vem önskar du ska läsa den här boken?

– Alla som är intresserade av vilken väg vårt samhälle tar och alla som vill komma ut i naturen. Och alla andra!

Bokomslag Spår
Christian Holzer har skrivit den nya boken utifrån berättelser han har fått höra när han gjorde sina tidigare guideböcker.

Christian kommer att möta läsare i olika sammanhang för att introducera boken. På lördag 25 februari blir det en lunch på Filmbyn Småland med musikunderhållning kl 12.00 och boksamtal kl 14.00, och den 29 mars kl 18.00 blir det boksläpp med uppläsning och musik på Kalmar läns museum. Han medverkar också på kulturnatten i Hultsfred den 19 maj.