Astrid Lindgrens filmer mest sedda

Astrid Lindgren har tre filmer bland de tio mest sedda svenska filmerna. På tisdag hålls seminarium i Stockholm om filmmanusets historia.

Böckerna är förstås mest kända, men Astrid Lindgren var också en produktiv och framgångsrik manusförfattare. Nyligen presenterade SVT en topplista över de svenska filmer som dragit störst publik, och inte mindre än tre Astrid Lindgren-filmer är med på listan. Det är ”Vi på Saltkråkan” på plats åtta, ”Ronja Rövardotter” på plats fem och årets jubilar ”Emil i Lönneberga” på plats fyra.

På tisdag den 17 januari arrangerar Astrid Lindgren-sällskapet ett seminarium som handlar om det svenska filmmanusets historia. Föreläsningen bygger på boken Det svenska filmmanusets historia av Kjell Sundstedt och Johanna Forsman. Astrid Lindgren är en av sju kvinnor som boken följer i deras arbete.

Föreläser gör Kjell Sundstedt, som är manusförfattare, författare och regissör, samt Johanna Forsman som har arbetat med text och research för film, teater, litteratur och transmedia.

Mer information på Astrid Lindgren-sällskapets hemsida.

Astrid Lindgren skrev närmare 30 filmmanus. Foto: Michael Brannäs