Skrivyta Syd i Jämshög

Under två dagar fick deltagarna inspireras och reflektera över sitt skrivande och möta arvet efter Harry Martinson.

Skrivyta Syd är inne på sitt andra år, där en deltagare från vart och ett av de sex medverkande sydlänen får ta del av ett ettårigt program för konstnärlig utveckling.

Denna gång rörde sig temat kring vilka spår en författare lämnar av sig själv i texten. Författarna Maria Zennström och Erik Lindman Mata bidrog med varsitt seminarium utifrån frågeställningarna. Maria Zennström menade bland annat att formen är det som bevarar författarens integritet. Erik Lindman Mata talade om ett utrymme mellan språket och världen.

Inför samlingen hade deltagarna också läst ”Nässlorna blomma”, Harry Martinsons roman om sin barndom som till stora delar är självbiografisk. I Jämshögs hembygdsförening besöktes en utställning med några av Nobelpristagarens böcker och andra samlingar. Gäst till middagen var förra årets deltagare från Blekinge Ola Rydberg, som läste upp en nyskriven text. Maria Zennström visade även en konstfilm som hon skapade under sin tid som filmstuderande i dåvarande Sovjetunionen.

Läs mer om Skrivyta Syd här.

På Jämshögs hembygdsgård fick Skrivya Syd-deltagarna en guidning om Harry Martinson.