Poesi på Öland – så blir programmet

Flera av Sveriges mest älskade poeter kommer att medverka under två intensiva dagar i juli.

I början av året beslöt Litteraturnod Vimmerby att uppmärksamma ölandspoeten Lennart Sjögren, som i år är mottagare av Tranströmerpriset.

Samtidigt har Anna Rydstedt-sällskapet de senaste åren planerat en poesifestival i Ventlinge med deltagande av författare som har en stark personlig eller litterär koppling till Anna Rydstedt och hennes verk. På grund av pandemin har festivalen två år i rad tvingats ställa in. 

– När vi blev uppmärksammade på Anna Rydstedt-sällskapets planerade program beslöt vi tillsammans med dem att lägga symposiet i anslutning till deras dag och slå ihop eventen, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby.

Gemensamt skapas nu Poesi på Öland, med två dagar av poesiuppläsningar och möten med författare, men också möten mellan text, musik och dans. 

– Vi har bjudit in poeter som knyter an till Anna Rydstedts diktning på olika sätt, säger Viktoria Bengtsdotter Katz, ordförande i Anna Rydstedt-sällskapet. Vi föreslog också Jazzakademi Södra Öland att tonsätta ett urval av Anna Rydstedts dikter. De tonsattes redan 2020 och nu ser vi fram emot att äntligen få höra resultatet! 

Programmet börjar lördagen den 2 juli i Sjögrens lada i Byxelkrok. Där är det Litteraturnod Vimmerby som ansvarar för innehållet.

– Vi ser det som mycket angeläget att genomföra en hommage till ett långt diktarliv på plats på norra Öland, säger Anna Mellergård. Det blir uppläsningar av nybeställda översättningar av Lennart Sjögrens poesi till kinesiska, grekiska och arabiska. Situationen i Ukraina gjorde att vi också såg det angeläget att få in ett perspektiv kring litteraturens plats i kris och krig, och det ledde oss till att ta med en introduktion av Arsenij Tarkovskijs verk.

På kvällen genomförs jazzkonserten i Algutsrums kyrka, och på söndagen den 3 juli är arenan Anna Rydstedts Ventlinge.

– Det blir uppläsningar av aktuella poeter som Hanna Hallgren, Lina Ekdahl och Olivia Bergdahl, säger Viktoria Bengtsdotter Katz. Även i Ventlinge är en programpunkt ett samtal om översättningar. Vi har också bjudit in folkmusikbandet TUMULT som framträder tillsammans med författaren och sångerskan Tove Folkesson som är bosatt på Öland. Och så kommer vi att för första gången dela ut ett Anna Rydstedt-pris.

Poesi på Öland genomförs med stöd av Kulturrådet, Svenska Akademien och Region Kalmar, samt Borgholms och Mörbylånga kommuner. Programmet genomförs i Byxelkrok, Algutsrum och Ventlinge.

Biljetter kan köpas i förväg via Tickster.com.

Se hela programmet här.

Se alla medverkande poeter.