Martin Widmark firar Emil 50 år

För 50 år sedan var det världspremiär för filmen om Emil i Lönneberga. Den 5 december blir det jubileumsfirande på Filmbyn Småland i Mariannelund.

Dagen inleds med gratis filmvisning och det blir även panelsamtal med inbjudna gäster. Hela bygden involverades i produktionen och många har fortfarande starka minnen som statister, rekvisitörer och anhöriga till dem som var involverade. Rolf Nordemar, son till filmens producent Olle Nordemar, och Robert Wirensjö som var stand-in för Jan Ohlsson i rollen som Emil, delar minnen tillsammans med andra statister och filmarbetare. Samtalet modereras av Anna Hegethorn.

Under eftermiddagen riktas blicken istället mot nuet och framtiden, samt utmaningen i att utveckla ett kulturarv. Litteraturnod Vimmerbys verksamhetsledare Anna Mellergård samtalar med författaren Martin Widmark, årets mottagare av Smålandsakademins Emilpris. Han har skrivit drygt 130 böcker, bland annat de populära serierna om Nelly Rapp och LasseMajas Detektivbyrå, och just nu pågår inspelningarna av en ny LasseMaja-film som har premiär i februari 2022.

– Precis som Astrid Lindgrens verk har Martin Widmarks berättelser blivit böcker, filmer, teater, julkalender och mycket mer, säger Anna Mellergård. Jag är nyfiken på vad han tror är hemligheten bakom framgångarna.

Läs programmet här. Mer information finns även på Filmbyn Smålands hemsida.

Dagen är ett samarrangemang mellan Litteraturnod Vimmerby, Filmbyn Småland och Eksjö kommun.

Ida och Emil i Lönneberga
Lena Wisborg och Jan Ohlsson som Ida och Emil i Lönneberga. Foto: Michael Brannäs