Sagornas och lägereldarnas tid

Kom i julstämning med Astrid Lindgren på julmarknad, teater och stadsvandring.

Julen är sagornas och lägereldarnas tid. Åtminstone bjuder årstiden på många tillfällen att uppleva riktigt mycket Astrid Lindgren-stämning. Julmarknad, jullovsteater och vandringar står i kalendern för december och januari. 

Den årliga julmarknaden på Näs, Astrid Lindgrens barndomshem, har öppet 9 till 11 december. Förutom marknadsstånd med både hantverk och godsaker finns möjlighet att pyssla julpynt, stöpa ljus, titta på kortfilmen om Räven och Tomten, och även att höra Kristina Ruhnström sjunga och berätta om Astrid Lindgrens barndomsminnen från julen år 1913. En särskild julvisning av barndomshemmet går också att boka där besökarna får höra Astrids pappa Samuel August läsa högt.

Den som beger sig till Stockholm under jullovet kan se teaterföreställningen “Vinter i Lönneberga” på Intiman, som visas till och med den 7 januari. På Kulturhuset Stadsteatern visas föreställningen om Astrid Lindgrens liv, “Bara Astrid”, till och med den 23 januari. Och som vanligt har sagomuseet Junibacken öppet, med både sagotåg och olika föreställningar på programmet.

Människor samlade runt öppen eld i vinterlandskap
Julen ger tid för sagor och lägereldar i Astrid Lindgrens anda.

Guidade visningar brukar också finnas i Astrid Lindgrens lägenhet i Vasastan, men dessa är just nu inställda på grund av stambyte i fastigheten. Men en vandring med guide i Astrid Lindgrens Vasastan går att boka via Astrid Lindgren-sällskapets hemsida.

Också i Vimmerby går det förstås att vandra i Astrid Lindgrens fotspår. Ladda ner en karta och ta en vinterpromenad genom de julpyntade gatorna för att se varifrån mycket av inspirationen till sagorna kom.

Den som hellre stannar vid lägerelden kan också få uppleva sagornas magi. Botanisera bland Astrid Lindgrens julberättelser i bokhandeln eller på biblioteket – “Räven och tomten” som bilderbok och “Titta, Madicken, det snöar” är fin högläsning för alla åldrar. Vill du höra Astrid läsa högt finns några av hennes inläsningar på Sveriges Radio.