Vinnande skolklass kommer till Vimmerby

Den 1 och 2 juni besöker den klass som vann Den stora läsutmaningen Astrid Lindgrens Vimmerby.

Äntligen är det dags för klass 4 från Hindbyskolan i Malmö att hämta ut sitt förstapris – en klassresa med besök på Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens Näs och Filmbyn Småland.

Den stora läsutmaningen arrangerades för första gången förra året och riktade sig till Sveriges alla fjärdeklassare. Den klass som mellan september och december läste flest böcker vann en resa till Astrid Lindgrens Vimmerby.

Litteraturnod Vimmerby är partner på plats och samordnar besöket. Den 1 juni tar vi emot 18 förväntansfulla elever och deras lärare som ska få uppleva ett intensivt dygn med fokus på Astrid Lindgrens älskade berättelser. 

Allt fler rapporter visar att barn och ungas läslust går nedåt och jämfört med andra länder i OECD ligger Sverige i botten. Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa läsglädje och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Resultatet av det första året blev att närmare 30 000 barn läste en halv miljon böcker, vilket var en ökning av läsningen i åldersgruppen med över 70 procent.

Pippi Långstrump på Astrid Lindgrens Värld
Klass 4 från Hindbyskolan i Malmö ska få träffa Pippi Långstrump och de andra karaktärerna på Astrid Lindgrens Värld.

Den 1 juni öppnar också anmälan till nästa omgång av tävlingen. Nytt för i år är att Ylva Hällen, som är känd tv-profil från Barnkanalen och även barnboksförfattare, kommer att vara tävlingsledare och återkomma med inslag i sociala medier som ska ge inspiration till de tävlande klasserna. Hon tar över efter Beppe Singer som var förra årets inspiratör. Flera andra författare kommer också att bidra med lästips och annat skoj, och det blir också flera olika priser utöver den klassresa till Vimmerby som fortfarande är förstapris. 

Mer information och möjlighet att anmäla en klass finns på Den stora läsutmaningens hemsida.