Ny teaterpjäs skildrar Astrid Lindgrens liv

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sätter upp en fri tolkning av författarens längtan och kamp.

Astrid Lindgrens berättelser fascinerar fortfarande nya generationer, men det gör också alltmer berättelsen om hennes eget liv. Den har skildrats i biografier, publicerade dagböcker och på film, och nu är det alltså dags för scenen. 

Det är dramatikern Irena Kraus som tillsammans med regissören Malin Strandberg har gjort en tolkning, som enligt Stadsteatern är en ”fri fantasi” om Astrid Lindgrens liv men med utgångspunkt i det som går att veta. Hur var det till exempel för en ung kvinna att upptäcka en oönskad graviditet på 1920-talet? Vad hade Astrid Lindgren för kamp att utkämpa som yrkeskvinna och ensamstående mamma? Och hur lyckades hon kombinera sitt konstnärskap med familjelivet?

Pjäsen “Bara Astrid” har urpremiär den 11 november och spelas under hösten 2022. Den yngre Astrid spelas av Matilda Ragnerstam och den äldre av Mia Benson. Mer information samt biljetter finns på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida.

Bara Astrid pressbild
Kulturhuset Stadsteatern sätter upp ”Bara Astrid” hösten 2022. Foto: Therese Öhrwall