Prisregn över svensk barnlitteratur

Pija Lindenbaum samt Emma och Lisen Adbåge får priser, och Svenska barnboksinstitutets Bokprovning har kommit.

Pija Lindenbaum har tilldelats Sixten Heymans pris, som hanteras av Göteborgs Universitet. Priset delas ut vart tredje år, och varannan gång av dessa tillfällen till en skönlitterär författare. 

Pija Lindenbaum är den första författaren och illustratören som skapar för barn som tilldelas detta pris! Prissumman är i år 910 000 kr. 

I februari erhöll hon även Snöbollen, som är en nationell utmärkelse för årets bästa bilderbok, för sin bok “Vitvivan och Gullsippan” (Lilla Piratförlaget 2021).

Tidigare i veckan meddelades att systrarna Lisen Adbåge och Emma Adbåge, som båda arbetar som bilderboksskapare med både text och illustrationer, tilldelas tidningen Expressens barnkulturpris Heffaklumpen. Motiveringen lyder: “Det vardagliga och vidunderliga samsas i bilderböckerna som visar vägen till barndomens vilda landskap. Att vi fallit som furor är helt naturligt.”

Lisen och Emma Adbåge får Expressens barnkulturpris Heffaklumpen för sina bilderböcker. Foto: Marta Thisner

Den 5 april släppte Svenska barnboksinstitutet årets så kallade “bokprovning”, en rapport och en utställning som går igenom all utgivning av barnlitteratur i Sverige under det föregående året. Årets rapport visar bland annat att den nedåtgående trenden för utgivning av barnlitteratur är bruten och att utgivningen åter ökar, tack vare svenska originalproduktioner som är det som ökar mest. Samtidigt som utgivningen ökar går dock fortfarande läsandet generellt ner bland unga, utom i åldersgruppen 9-12 år som fortfarande läser någonting varje dag. 

Hela rapporten samt en inspelad föreläsning finns att ta del av via Svenska barnboksinstitutets hemsida.

Utställningen med förra årets utgivna böcker pågår till och med den 24 maj i SBI:s bibliotek. Guidade visningar genomförs den 20 april och den 4 maj och bokas i förväg till amanda.idberg@barnboksinstitutet.se