Astrid Lindgren Memorial Award till Eva Lindström

Bilderboksskaparen är den andra svensk som tilldelas världens största pris för barnlitteratur.

Astrid Lindgren Memorial Award skapades av den svenska regeringen år 2002, vid Astrid Lindgrens bortgång. Nu tilldelas Eva Lindström priset. Juryns motivering lyder:

”Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Ella en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?”

Eva Lindström har tidigare fått Snöbollen och Augustpriset för sina böcker. Hon är född i Västerås och bor numera i Stockholm och har sin utbildning från konstskola i Västerås samt Konstfack i Stockholm. Hennes berättelser och bilder präglas av att det vardagliga gränsar till det filosofiska.

Prissumman är på 5 miljoner kr och prisutdelningen sker i maj. 

Tidigare har Barbro Lindgren fått samma pris, år 2014. 

Läs mer på alma.se

Bilderboksskaparen Eva Lindström får Astrid Lindgren Memorial Award 2022. Foto: Jonas Adner