Miniturné på Öland

Poesidagar och andra event planeras på plats.

Vecka 11 händer det! Då ger Litteraturnod Vimmerby sig ut på turné till länets östligaste del.

– Det är mycket spännande på gång på Öland inför sommaren, avslöjar Anna Mellergård, verksamhetsledare. Framför allt ska vi nu planera för Poesidagarna som kommer att gå av stapeln den 2 och 3 juli.

Den 2 juli hålls programmet i Sjögrens lada i Byxelkrok på norra Öland. Ett symposium planeras med flera inbjudna gäster och ett varierat program med inslag av både konst och musik utöver huvudfokuset på lyriken.

I sommar arrangerar Litteraturnod Vimmerby poesidagar på Öland.

– Lennart Sjögren är en unik poet i Sverige, och just nu är han aktuell som mottagare av årets Tranströmer-pris, med den nya boken ”Det röda äpplet” och med en essä i Samfundet De Nios årsskrift. Det är ett gyllene tillfälle att få uppmärksamma honom just nu, säger Anna Mellergård.

Programmet den 3 juli hålls längre söderut, i Ventlinge. Anna Rydstedt-sällskapet planerade en  poesifestival förra året som blev inställd på grund av pandemin. Den kommer att genomföras i år.

– Vi kopplar samman dessa två dagar i norr och söder och skapar tillsammans Poesidagar på Öland 2022, säger Anna Mellergård.

Litteraturnod Vimmerby har ett regionalt uppdrag att arbeta med litteratur som konstform i Kalmar län och stöttar och inspirerar litterära projekt och event i hela länet. Ett av uppdragen är att främja de litterära sällskapens verksamheter i länet, ett annat att stötta skriv- och läsfrämjande arbete för barn och unga, exempelvis på Barnkulturfestivalen på Öland.

– Vi kommer även att besöka Himmelsberga museum, som har blivit en viktig mötesplats för kultur och litteratur under åren, säger Anna Mellergård. Vi ser fram emot många intressanta möten under resan och räknar med att det kommer att leda till flera nya samarbeten där vi gemensamt lyfter fram både ny och äldre litteratur med Öland som gemensam nämnare.

Följ resan på Litteraturnod Vimmerbys Insta stories, @litteraturnodvimmerby