Vimmerby berättar tillbaka i höst

Nu är det klart att litteraturfestivalen kommer att äga rum den 15 oktober.

En heldag med feststämning runt Vimmerby torg, där berättandet och litteraturen står i fokus. Det är vad som just nu planeras av Vimmerby kommun, Vimmerby tillsammans och Litteraturnod Vimmerby.

Vimmerby berättar anordnades för första gången 2019, då som en konferens under flera dagar. På grund av pandemin och de restriktioner som följde blev festivalen omställd till en digital version året därpå, och förra året ställdes den in. Men nu är det åter möjligt att samlas, och festivalen får återuppstå i lite ny tappning.

– Det kommer att bli seminarier, poesiuppläsningar, bokbord och författarmöten, och självklart också spännande innehåll för barn och unga, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby. 

Feststämning runt Vimmerby torg blir det den 15 oktober då litteraturfestivalen Vimmerby berättar går av stapeln.

Arbetstemat för festivalen är ”Everything is poetry, baby”.

– Det är ett brett tema som kan rymma mycket, inte enbart poesi, men gärna det också.

Hösten 2021 uppmärksammades Tranemo kommun för att de hade ett projekt med poeten Jimmy Alm, som fick titeln kommunpoet och skulle skriva dikter om olika platser och händelser inom kommunen. I Kalmar län har Litteraturnod Vimmerby under de senaste åren drivit projektet Regionförfattarna, och på festivalen bjuds de in tillsammans med Jimmy Alm.

– Vi kallar seminariet “Klarar vi oss utan kommunpoeter?”, säger Anna Mellergård. Det är en fråga med viss spets, men den är viktig, inte minst i en tid när kulturen har fått stå tillbaka. 

Kalmar läns regionförfattare Tove Folkesson, Ami Andersson och Anna Winberg Sääf kommer också att delta, liksom poeten och tidigare länsförfattaren i Västmanland Per Helge.

Kulturskolan kommer att hålla öppet under dagen och planerar både workshops och scenframträdanden. Även museet Näktergalen kommer att vara öppet, och Hemslöjden i Kalmar län kommer att finnas på plats med kreativa utmaningar.

– Vi hoppas också att många andra arrangörer deltar och skapar tillfällen för möten med litteratur och skapande i fokus, säger Anna Mellergård. Och självklart hoppas vi på många besökare som får upptäcka mer av den rika kultur av berättelser som finns i trakterna kring Vimmerby.

Dagen kommer att avslutas med ett program på Astrid Lindgrens Näs.

Program och tider kommer att publiceras senare.

Läs en intervju med Anna Mellergård om Vimmerby berättar här.