Sara mi Sara

Vi minns Astrid Lindgren på 20-årsdagen av hennes död - den världsberömda författaren som också tog sig tid att skriva till tonåringen Sara.

”Sara, min lilla vän och finflicka, tack för ditt brev! Jag har varit i Furusund och skrivit ett par veckor, och jag har så många gånger tänkt på dig under den tiden, jag  v i s s t e  det skulle komma ett brev från dig när jag kom hem – annars tänkte jag skriva själv, för jag tycker det är bra länge sen vi hade någon kontakt.”

Under några intensiva år i mitten av 1970-talet brevväxlade Sara Schwardt, som då var i yngre tonåren, med Astrid Lindgren. Hon skrev öppet om sitt liv och sina bekymmer, och Astrid Lindgren svarade, med omsorg och engagemang. För 20 år sedan, den 28 januari 2002, avled Astrid Lindgren, 94 år gammal.

Vi minns hennes berättelser i böcker och filmer, vi minns den där rösten som kunde beröra som ingen annan, vi minns kanske glöden från politiska ställningstaganden för barn och djur.

Astrid Lindgren vid skrivbordet
Astrid Lindgren vid sitt skrivbord på Dalagatan i Stockholm. Foto: Michael Brannäs

Men vi minns också ”bonnjäntan från Småland”, hon som brydde sig på riktigt, och som mitt i arbetet med nya böcker, relationerna till barn och barnbarn, sorger inom den närmaste familjen och det egna åldrandet tog sig tid att skriva till en ung flicka som behövde bli sedd.

Brevväxlingen mellan Sara och Astrid finns utgiven som bok med titeln ”Dina brev lägger jag under madrassen” (Salikon 2012).

Missa inte heller att Astrid Lindgren finns som en egen kategori på SVT:s Öppet arkiv, där finns både tv-serier, högläsning, teater och intervjuer.