En skribent från vart och ett av de sex sydliga länen deltar just nu i premiäromgången av Skrivyta Syd, ett konstnärligt utvecklingsprogram för blivande eller nyblivna författare. Den 14 oktober träffas de för andra gången under programmet, och för första gången i Kalmar.
Niels Vonberg är poet och är utsedd till Kalmar läns deltagare.
– Skrivyta Syd erbjuder många tillfällen att utveckla sitt författarskap. Jag tyckte dessutom att det var intressant att programmet är regionalt, säger han. Nya intryck leder nästan alltid till ett nytt verk och författare behöver varandra för att kunna växa.
Han ser fram emot att besöka andra platser, träffa folk och att få tid att skriva under programmet. Det första tillfället ägde rum på Hedlandet i Skåne i september. Det var ett positivt möte som gav mersmak.
– Det var trevligt, öppet. Alla befann sig i olika delar av skrivprocessen, vilket gjorde träffarna spännande.
På Hedlandet fick deltagarna tid att skriva och på kvällarna diskuterade de författarrollen med varandra. Alla fick även en enskild träff med en manuscoach.

– Det är alltid spännande att bli läst, men det är likaså spännande att läsa andras verk, få höra hur andra tänker och ha ett samarbete.
Niels har tidigare skrivit både lyrik och noveller och hans texter finns publicerade bland annat på Kultmagasin och i Ordkonst. Under Skrivyta Syd är det dock lyriken han fokuserar på.
– Jag skriver många enstaka dikter, men för Skrivyta Syd jobbar jag med en samling av sammanhängande dikter. Nyckelord är skog och godis.
Han har redan hunnit arbeta vidare med manuset.
– En ny version är på väg till några som brukar läsa mitt verk. Det finns mycket jobb kvar, men det känns att manuset har fått sin egen struktur och (bild)språk.
Träffen i Kalmar kommer att bygga vidare på samtalet om författarrollen. Då medverkar Kalmar läns regionförfattare Anna Winberg Sääf, tillsammans med Tove Folkesson, romanförfattare, Per Helge, poet och översättare, samt Peter Gassilewski, poet och vice ordförande i Svenska Författarförbundet. Moderator för dagen är Ami Andersson. Även författarens relation till förlaget ska diskuteras.
Niels Vonberg ser fram emot både samtalen och att träffa de andra författarna igen.
– Det blir intressant att höra hur alla jobbar med sina manus nu, säger han.