ALMA-pristagaren till Vimmerby

Jean-Claude Mourlevat besöker Astrid Lindgrens Näs den 25 september.

Jean-Claude Mourlevat är en av Frankrikes stora barn- och ungdomsförfattare. I våras tilldelades han Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) och beskrivs av juryn som en ”lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste”. Han har gett ut ett trettiotal böcker och är just nu Sverigeaktuell med romanen Jefferson (Lilla Piratförlaget 2021), den första av hans böcker att översättas till svenska.

Under sitt Sverigebesök kommer Jean-Claude Mourlevat till Astrid Lindgrens Näs lördagen den 25 september, där han ska få en guidad tur i barndomshemmet. Han kommer också att medverka i ett offentligt författarsamtal tillsammans med barnboksförfattaren och ALMA-jurymedlemmen Mårten Sandén. Läs mer om Sverigebesöket på ALMA:s hemsida.

Jean-Claude Mourlevat tilldelades årets ALMA-pris.

Samma dag arrangerar Litteraturnod Vimmerby även en träff för skribenter som medverkar i antologin ”Körverk för 136 röster: texter från Kalmar län” (Basebo förlag). Projektet drevs förra året av regionförfattarna Tove Folkesson och Ami Andersson, och en tidigare träff hölls på Byteatern i Kalmar. Ett tillfälle i Vimmerby var också inplanerat men fick skjutas fram på grund av pandemirestriktioner. Nu har det dock blivit möjligt, och samlingen hålls på Astrid Lindgrens Näs kl 14.00 för anmälda deltagare. Det blir mingel och uppläsning av texter, och anmälda skribenter har också möjlighet att lyssna på författarsamtalet med Jean-Claude Mourlevat efteråt.

– Det känns fantastiskt att äntligen kunna genomföra det här tillfället och erbjuda våra skribenter ett tillfälle att möta varandra och fira boken, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby som är huvudman för projektet Regionförfattarna. Nu hoppas vi att de ska ta inspirationen med sig och fortsätta skapa många tillfällen att lyfta fram boken i sina nätverk, för detta är 136 unika röster som vi hoppas ska få höras länge till.