Litterära vandringar i sommar

Sommar och tid att läsa – och att vandra.

Ett sätt att kombinera dessa storheter är att upptäcka de promenader som olika litterära sällskap står för.

Den som vill vandra i Margit Fribergs trakter får uppleva hav, fåglar och blommor från de miljöer på södra Öland som hon har skildrat i sina böcker. En litterär vandring i Margit Fribergs fotspår utgår från Smedby sockenstuga där man kan följa vägen ner mot vattnet till Gåsesten där hon föddes. Läs mer om vandringen och ladda ner folder med karta på Margit Friberg-sällskapets hemsida.

Författaren Anna Rydstedts litterära stig utgår från Ventlinge kyrka. Den går förbi Anna Rydstedts grav, passerar hennes gård och skrivarstuga och fortsätter ner till Kalmarsund. Längs stigen finns dikter och konstverk. Karta och information finns att ladda ner på Anna Rystedt-sällskapets hemsida.

Längs Anna Rystedts litterära stig finns konstverk utplacerade.

Åren 1793–1810 bodde skalden Erik Johan Stagnelius i Gärdslösa prästgård på Öland, då hans far var kyrkoherde i församlingen. Nu kan den som vill följa samma stigar som han vandrade där genom lummig grönska, över sjöängarna, förbi kyrkan och ner till havet. Även i Kalmar finns en promenad att följa på Kvarnholmen, där bland annat domprostgården ligger. Den går också till gamla kyrkogården samt förbi en staty av skalden. Karta och information över stigarna i Gärdslösa och Kalmar går att ladda ner på sällskapets hemsida.

Den som vill upptäcka Astrid Lindgrens Småland har mycket att välja på. I Vimmerby finns möjlighet att uppleva de stadsmiljöer som präglade hennes uppväxt och tidiga år genom promenaden ”I Astrid Lindgrens fotspår”. Karta och mer information finns på Vimmerby turistbyrås hemsida. Astrid Lindgrens barndomshem Näs är öppet under sommaren och guidade visningar bokas i förväg via hemsidan.

För att uppleva fler av de miljöer som både inspirerade Astrid Lindgrens berättelser och som syns i flera älskade filmatiseringar finns också fina cykelturer. På hemsidan Cykla i filmlandskapet Småland finns mer information och möjlighet att ladda ner kartor för olika turer. Det går att hyra cykel och köpa med sig matsäck eller att göra utflykten på egen hand. Några turer utgår ifrån filmmuseet Filmbyn Småland i Mariannelund, där miljöer från flera av filmerna har byggts upp och är öppna för lek. Sveriges största utomhusteaterpark Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby ger också möjligheten att uppleva sagornas magiska värld nästan som på riktigt.