Sommarläsning för unga

Läsa, lyssna eller skriva själv? Oavsett vad du föredrar finns aktiviteter på regionens bibliotek i sommar.

Avkoppling i hängmattan eller på stranden förknippas ofta med läsning. Men ibland behöver vi hjälp att hitta rätt bok. Regionens bibliotek har flera olika satsningar som riktar sig till unga bokmalar. Här är några av dem.

Biblioteken i Emmaboda, Nybro och Västervik erbjuder arrangemanget Sommarboken, som i år har temat ”Ut i det vilda”.  På Emmaboda bibliotek blir det högläsning och tipspromenad i parken den 23 juni kl 15.00. Dessutom finns varje vecka en ny utmaning att genomföra, och varje dag måndag till fredag under perioden 14 juni till 18 juli läggs det upp filmade boktips på bibliotekets Youtube-kanal.

Det finns många roliga evenemang för barn på regionens bibliotek i sommar.

I Västervik blir det tre heldagar med Sommarbokens tema, tisdag 6 juli på Hammarsbadet i Gamleby, onsdag 7 juli på Lysingsbadet i Västervik och torsdag 8 juli på badplatsen i Ankarsrum, samtliga tillfällen kl 10.00–14.30. Gästförfattaren Tove Berggren medverkar. Anmälan och mer info finns på bibliotekets hemsida.

Den 23 juni kan hugade unga från 9 år och uppåt delta i en digital workshop om hemlig skrift och chiffer. Perfekt för den som har spionuppdrag eller vill skriva en hemlig dagbok. Mer information och anmälan på Kalmar stadsbiblioteks hemsida. Samma bibliotek ordnar också en digital författarträff med Ylva Hällen, som skrivit serien om landet Ylvania. Träffen äger rum den 17 augusti kl 13.00 och riktar sig till barn från 7 år och uppåt. Mer information och anmälan finns på hemsidan.

Biblioteket i Mönsterås ordnar sommarlovsaktiviteter med bokprat och glass, samt möjlighet att pyssla en tygkasse att bära hem böckerna i. Träffarna riktar sig till åldrarna 8–12 år och äger rum den 1 juli och den 19 augusti kl 18.00-19.30 i parken utanför biblioteket. Anmälan sker på 0499-172 05 eller bibliotek@monsteras.se

Men sommar är inte bara tid för läsning utan också för att skriva själv. Biblioteket i Nybro arrangerar en novelltävling för skribenter i åldrarna 13–17 år. Novellister som skickar in sina bidrag till bibliotek@nybro.se senast den 31 augusti har chansen att vinna böcker.

Skrivarworkshops för unga blir det också på biblioteken i Färjestaden, Mönsterås och Vimmerby med Litteraturnod Vimmerbys regionförfattare Anna Winberg Sääf. Mer information om tider och anmälan finns här på Litteraturnod Vimmerbys hemsida.