Niels Vonberg blir regionens deltagare i Skrivyta Syd

Poeten Niels Vonberg blir årets deltagare från Kalmar län i författarprogrammet Skrivyta Syd.

I flera av de sex sydliga regionerna finns ett stort litterärt kulturarv med världskända författare såsom Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg, Elin Wägner och Harry Martinson. Här finns även många lärosäten som erbjuder kvalificerade kurser i kreativt skrivande. Det är bakgrunden till att dessa regioner har gått samman i projektet Skrivyta Syd för att ge möjlighet för nya författare att utvecklas och hitta vägar till publicering.

Projektet utlystes i mars och innebar att en författare från varje län erbjuds möjlighet att under år få delta i skrivarworkshops, manuscoacher och Kalmar läns regionförfattare. Under året genomförs också två veckolånga författarresidens med koncentrerat arbete.

Niels Vonberg bor i Mörbylånga men har sina rötter i Nederländerna. Han skriver lyrik på svenska.

Satsningen är en del i Regionsamverkan Sydsveriges arbete för att stärka litteraturen som konstform. I Regionsamverkan syd ingår regionerna Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne.